image
Sursa foto: Jurnal.md

Activiștii spun că Primăria a devenit „leagăn al corupției, al lipsei de transparență și al ignorării voinței cetățenilor”

Mai mulți activiști civici au pichetat ieri sediul Primăriei Chișinău, acuzând autoritățile municipale de hărțuire. Protestatarii contestă, printre altele, intenția primăriei de a-l demite pe șeful interimar al Secției control și protecție a animalelor.

Activiștii spun că Primăria a devenit „un leagăn al corupției, al lipsei de transparență și al ignorării voinței cetățenilor”.

„Persoanele care sunt profesioniste, care se opun ilegalităților, care nu vor să facă scheme în primărie, sunt hărțuite, intimidate, discriminate și sunt eliberate ilegal din funcție”, relatează Ala Revenco, activist civic.

„Angajații Primăriei, funcționarii publici, persoanele cu demnitate publică sunt presate, amenințate, hărțuite, persecutate de către conducători, pentru ași depune cererea de demisie. În cel mai rău caz persoanele sunt concediate”, menționează Sergiu Secrieru, fost pretor adjunct al Sectorului Ciocana.

În replică, primarul Ion Ceban a declarat că activiștii ar trebui să lucreze, nu să iasă la manifestații de protest.

„Sunt acum de aceștia de la PAS, care de dimineață până seară nu au ce face. Ei nu au de lucru. Trebuie să meargă la lucru oamenii ăștia”, spune primarul orașului Chișinău, Ion Ceban.

În context, manifestanții s-au arătat indignați de intenția primăriei de a-l demite pe șeful interimar al Secției control și protecție a animalelor.

Reacțiile oamenilor au apărut după ce primarul Ceban a declarat că va depune toate eforturile pentru a-l demite pe șeful interimar al Secției control și protecție a animalelor, Karl Luganov, pentru inactivitate. Acesta afirmă că problema animalelor fără adăpost poate fi soluționată prin sterilizare, însă autoritățile nu au inițiat deocamdată astfel de acțiuni.

„Vreau să spun că această problemă nu depinde de noi acum, pentru că nici în direcție, nici în oraș nu există un contract, care prevede sterilizarea animalelor. Nu există un loc anumit unde animalele pot fi sterilizate și asta creează mari probleme”, explică Karl Luganov, șef interimar al Secției control și protecție a animalelor”.

„În acest an am demisionat, pentru că era imposibil de activat. Concepția nu a fost respectată chiar din primele zile. Asta a dus la creșterea numărului de maidanezi în oraș. Ne-au luat toate instrumentele”, subliniază Irina Iacovenco, fostă angajată a Secției control și protecție a animalelor.

Reprezentanții societății civile spun că Primăria Chișinău a devenit un leagăn al corupției, al lipsei de transparență, al favoritismului, al ignorării voinței cetățenilor și al discriminării acelor angajați, care nu vor să se supună sistemului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: