image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Deputat: Zeci de angajați ANSA au ajuns în spital după ce au fost convocați în ședințe de directorul Agenției

Zeci de angajați de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și apropiații lor au ajuns în spital, după ce au fost convocați în ședințe de șeful instituției, Vladislav Cotici. Informația a fost făcută publică de deputatul PPDA , Vasile Năstase, într-o postare plasată pe pagina sa de facebook.

Potrivit deputatului zeci de angajați ai ANSA și rudele lor se află acum pe paturi de spitale ori sunt izolați la domiciliu. Un ordin semnat de directorul Vladislav Cotici „Cu privire la regimul special de lucru al ANSA” , prevede că în caz de necesitate conducătorul ierarhic este în drept să solicite prezentarea angajaților în sediile Agenției”.

„Nici nu s-a uscat bine cerneala pe ordinul respectiv, că directorul a și purces la convocarea de ședințe. Prima, cu șefii de direcții, șapte la număr. Apoi, pe 19 martie, cu șefii de direcții plus câte un angajat din cadrul acestora. Apoi au fost obligați să fie toți prezenți, în jur de 90 de persoane din aparatul central. În urma acestor acțiuni nesăbuite, fără „întreprinderea tuturor măsurilor pentru securitatea și sănătatea angajatului”, circa 20 de angajați au fost internați, alții acuză febră, tuse, dureri musculare și s-au refugiat în case. Repet, în această statistică nu intră rudele celor contaminați și personalul ANSA din teritoriu”, relevă deputatul.

El a mai adăugat că deși se știa despre primele persoane infectate, directorul Agenției, a convocat o nouă ședință pe 27 martie. Ca rezultat focarul s-a extins și acest fapt a stârnit o revoltă în rândul angajaților. „Nu a scăpat de virus nici ofițerul detașat al SIS-ului la Agenție. Deocamdată nu se știe dacă infecția a fost răspândită și în rândul colaboratorilor SIS”, a mai spus Năstase, sugerând că respectivul caz merită să ajungă în atenția procurorilor, bineînțeles, dacă aceștia vor face abstracție de faptul că directorul Agenției este cumătru cu fratele șefului statului, Igor Dodon.

Am încercat să obținem o reacție din partea conducerii Agenției, dar nu a răspuns nimeni atât la telefonul directorului, cât și din anticamera acestuia. Nici din partea Ministerului Sănătății nu am obținut deocamdată un răspuns câți angajați ai ANSA au ajuns pe patul de spital.

Un comunicat de presă afișat pe site-ul Agenției, informează despre un singur caz de infectare, produs la 30 martie. „Administrația ANSA a dispus verificarea zilnică a febrei angajaților la intrarea în sediul instituției. Astfel a fost posibil de depistat primul caz de infectare. Persoana suspectă a solicitat efectuarea testului de laborator, care s-a confirmat pozitiv la Covid-19 și actualmente urmează tratamentul în cadrul unui spital din capitală. Toate persoanele cu care acesta a interacționat în ultima perioadă au fost izolate la domiciliu și sunt monitorizate de către medicii de familie”, se spune în comunicat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: