image
Sursa foto: privesc.eu

Reacții DURE din exterior după anularea alegerilor: „Doar într-o țară autoritară, justiția poate ignora voința poporului”

Invalidarea alegerilor locale de la Chișinău trezește multe semne de întrebare. Această decizie afectează democrația și nu reprezintă voința cetățenilor. O spun deputați europeni și reprezentanții partenerilor externi ai Republicii Moldova, care se arată îngrijorați de situația creată după anularea alegerilor.

Mai mult, oficialii străini se arată consternați de hotărârea instanțelor de judecată. „Numai într-o țară autoritară, puterea judecătorească poate ignora fără motiv voința poporului rezultată dintr-o alegere democratică”, a menționat președintele Partidului Popular European, Joseph Daul.

Unii deputați europeni califică această decizie drept un gest fără precedent, declarând că doar alegerile democratice și pluralismul pot fi baza relației RM cu UE.

Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul: „Numai într-o țară autoritară, puterea judecătorească poate ignora fără motiv voința poporului rezultată dintr-o alegere democratică. Sunt consternat de erodarea democrației în Republica Moldova. Numai într-o țară autoritară, puterea judecătorească poate ignora fără motiv voința poporului rezultată dintr-o alegere democratică. Este evident că alegerea lui Andrei Năstase ca primar al capitalei Republicii Moldova a fost o surpriză neplăcută pentru alianța Plahotniuc-Dodon. Împotriva voinței oamenilor, cartelul Plahotniuc-Dodon a decis să folosească sistemul de justiție controlat politic pentru a-și aduce prin ușa din spate propriul primar și să ignore complet coloana vertebrală a oricărei democrații: dreptul de vot. Situația nu a fost niciodată mai rea ca astăzi. Este clar că alianța Plahotniuc-Dodon este capabilă de orice pentru a-și păstra controlul asupra țării. Uniunea Europeană nu poate susține sau finanța astfel de carteluri, iar PPE nu va rămâne indiferent în fața acestei situații. Republica Moldova s-a angajat prin intermediul Agendei de Asociere să îmbunătățească substanțial independența sistemului judiciar și să consolideze statul de drept. Decizia de ieri de a invalida rezultatele alegerilor și voința locuitorilor Chișinăului ridică îndoieli serioase cu privire la angajamentul autorităților moldovenești de a avansa în implementarea reformelor”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert: „SUA monitorizează situația din RM după invalidarea alegerilor. Ne așteptăm ca guvernarea din Republica Moldova să garanteze un proces transparent al instanței fără intervenție politică. Voința populară și normele internaționale trebuie respectate”.

Președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei, Gudrun Mosler-Törnström: „Transparența, imparțialitatea și independența sunt părți integrante ale patrimoniului democratic european. Acestea includ toate fazele procesului electoral, inclusiv deciziile postelectorale. Respectarea rezultatelor alegerilor autentice este de o importanță primordială pentru stabilitatea democratică a unei țări și a Europei în ansamblu. Hotărârea Judecătoriei din Chișinău de a nu valida rezultatele alegerile din 3 iunie și respingerea recursului depus de către Andrei Năstase, care a câștigat aceste alegeri, de către Curtea de Apel Chișinău, ridică numeroase probleme, în special legate de aceste valori de bază ale tradiției electorale și democratice europene”.

Europarlamentarului Siegfried Mureșan: „Alegeri democratice desfășurate în bune condiții și evaluate a fi fost corecte și fără nereguli de către toți observatorii sunt invalidate fără nicio argumentație convingătoare. Și acest lucru este fără precedent într-un stat care are semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Nu s-a mai văzut acest lucru. Alegeri democratice, sistem pluripartinic - sunt condiții de bază pentru o relație bună a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și fără asta nimic nu merge în relațiile cu Uniunea Europeană. Și această decizie ridică serioase semne de întrebare. Este un gest fără precedent într-un stat care are un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană”.

Liderul PNL România, Ludovic Orban: „Permiteți-mi să vă dau o știre, lucrurile sunt extrem de grave în Chișinău. Au avut loc alegeri democratice pentru primăria Chișinău, a fost ales candidatul pro-european Andrei Năstase și, din păcate, acum instanța, fără un motiv temeinic a invalidat alegerile. Mai au dreptul la apel, dar este absolut de neînțeles ce se întâmplă la Chișinău, toată povestea asta cu jocul lui Plahotniuc. Unii naivi din România, mai ales Guvernul PSD, să ne aducem aminte ca doamna Firea a fost în campanie pentru candidatul sprijinit de Plahotniuc, nu înțeleg faptul că Plahotniuc face un joc care este în dezavantajul României, e în dezavantajul Republicii Moldova. Acestea sunt niște alegeri în care un candidat a câștigat clar, fără niciun fel de dubiu. E o încalcare gravă a democrației”.

Ambasadorul Canadei în România și Republica Moldova, Kevin Hamilton: „Sunt profund îngrijorat în legătură cu decizia arbitrară a instanței de la Chișinău, prin care a invalidat rezultatele alegerilor din 3 iunie. Încrederea cetățenilor în imparțialitatea și independența justiției, care era și așa destul de fragilă, pare deja compromisă. Această decizie, dacă rămâne în vigoare, va fi o violare inacceptabilă a unui drept fundamental”.

Europarlamentarul român Cristian Preda: „Toată lumea știe că RM e guvernată de un oligarh și un om al Kremlinului. Înțelegea acestor doi politicieni a blocat asistența pentru RM. Împărțirea puterii între PD și PSRM a mai făcut ceva - a blocat anchetarea acestei fraude bancare. Lideri celor două partide încearcă să anuleze rezultatele alegerilor pentru Primăria Chișinău. Toată lumea vede asta, dar unii de la Bruxelles încearcă să ascundă. Îl prezintă pe Plahotniuc ca pe un erou „proeuropean”. Acesta însă se bazează pe sprijinul foștilor deputați comuniști pe care i-a cumpărat la bucată. Trebuie să vedem ce spun cetățenii, nu propagandiștii lobbyștii. Trebuie de luat niște măsuri serioase. Se spun tot felul de minciuni în RM cum stă treaba cu ajutorul macrofinanciar. Să renunțăm la iluzii în privința felului în care este guvernată această țară, dacă vrem să dăm o șansă cetățenilorei ”.

Deputatul USR Matei Adrian Dobrovie: „Oligarhul Vladimir Plahotniuc a aruncat la coș voturile chișinăuienilor pentru că nu-l vrea pe Andrei Năstase, reprezentantul forțelor cu adevărat pro-europene și anti-oligarhice Platforma DA și PAS, la Primărie și se teme de schimbare. Așa arată un stat capturat de un singur om. Partenerii europeni ai Republica Moldova trebuie să reacționeze ferm la acest recul grav al democrației. În România, Liviu Dragnea încearcă să transpună modelul Plahotniuc, dar nu-l vom lăsa. Nu ne dorim oligarhie și un regim autoritar, ci democrație”.

Preşedintele USR, Dan Barna: „Invalidarea votului pentru învestirea lui Andrei Năstase la primăria Chişinăului arată ce se poate întâmpla atunci când corupţia este regula unui stat. Decizia Judecătoriei Chişinău demonstrează că interesele oligarhilor nu ţin cont de procesele democratice şi pot fura votul cetăţenilor. Ce se întâmplă în aceste momente la Chişinău arată cât de aprigă este lupta pentru democraţie şi justiţie corectă atât în România, cât şi în Republica Moldova. Important este, însă, să aşteptăm motivarea completă a instanţei şi să avem încredere în decizia Curţii de Apel de la Chişinău care va rezolva contestaţia anunţată de primarul ales al capitalei moldovene. Rămânem alături de Andrei Năstase".

Directorul Expert-Forum din România, Sorin Ioniţă: „Dacă voi credeți că mai rău nu se poate, că-i o limită în toate, aflați că nu-i așa. Adică, tu câștigi alegerile, iar puterea se suie cu picioarele pe judecător și-i sucește mâna la spate până când îți invalidează mandatul. Stat de drept, cum ar veni, n-ai voie să cârtești la decizia magistratului, nici tu, nici UE. Deja Moldova începe să semene a Rusia sau Iran. E ca în Orientul Mijlociu: dacă din urna nu iese ce trebuie, anulăm alegerile și rămâne cum s-a stabilit. Nu se poate alege decât cine decide ayatollahul. Filtraj paternalist. Numele judecătoarei moldovence de sharia, pentru posteritate: Rodica Berdilo. Mă întreb cu ce filmare o are la mână Plahotniuc, că sigur nu-i pe dragoste împărtășită, ca la PSD cu Dorneanu. E pe case, mașini, terenuri, cumetri cu conturi în Elveția, miliarde rusești spălate prin tribunale moldovenești, amenințări cu drujii din Tiraspol și alte asemenea”.

Senatoarea PNL Iulia Scântei: „Neprevăzutul s-a petrecut la Chișinău! Alegerile pentru funcția de Primar al orașului Chișinău, câștigate de pro-europeanul Andrei Năstase, nu au fost validate de instanță. Andrei Năstase a câștigat mandatul de primar al Chișinăului, în turul doi al alegerilor locale anticipate din Chișinău, obținând cu 12.644 voturi mai mult decât contra-candidatul socialist Ion Ceban. După alegeri, Partidul Socialiștilor a înaintat la Consiliul Electoral de Circumscripție două sesizări prin care l-au acuzat pe liderul Platformei DA că ar fi făcut agitație electorală în ziua turului doi, prin faptul că a îndemnat oamenii să iasă la alegeri!!! Dacă “agitație electorală” înseamnă să îndemni cetățenii să iasă la vot și motiv să anulezi alegerile libere și democratice, orice devine posibil, din păcate, în Republica Moldova. Dar lupta pentru Chișinău, pentru Moldova, nu se încheie aici!”

Deputatul PNL Florin-Claudiu Roman, președintele Comisiei parlamentare Administrație publică și amenajare teritoriului: „Primarii nu au fost astăzi aici pentru că e și un semn de protest față de ceea ce se întâmplă cu un judecător. M-a uimit când am citit motivarea de sentință că Facebook-ul a ajuns inamic public în Republica Moldova. Incredibil. Dacă nu putem comunica, dacă nu putem să ne exprimăm liber ce să mai spunem că vrem să fim o țară democratică. Mie mi-ar fi rușine în locul acestei doamne. O țară în care o voință populară este încălcată de o persoană nu mai poate fi un partener credibil. Și asta vă afectează pe fiecare dintre dumneavoastră. Acordurile comerciale și de liber schimb pe care Republica Moldova le are cu lumea civilizată în acest moment sunt cam așa. Nimeni nu stă de vorbă cu tine când vede că voința populară este nesocotită”.

Președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, Alexandru Cumpănașu: „Reacția Statelor Unite ale Americii și Uniunii Europene față de jocurile murdare de la Chișinău ale Moscovei și oligarhilor moldoveni arată foarte clar apărarea de către Occident a democrației în Republica Moldova. Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR) a fost singura organizație mare din România car ieri a atacat dur anularea democrației! Vom continua să susținem Republica Moldova pe traiectoria europeană și vom reacționa întotdeauna față de încercările Moscovei și oligarhilor moldoveni de confiscare a democrației”.

Expert la Fondul European pentru Democrație: Timur Onica: „Tactica politică primitivă a Partidului Democrat din Moldova este de a invalida alegerile care nu le convin, acestea fiind anulate print-o hotărâre judecătorească. Astfel, primarul ales Andrei Năstase nu-și poate începe slujba bine câștigată. Instanța a fost influențată de Partidul Democrat din Moldova și liderul acestuia, Vladimir Plahotniuc, care nu este mulțumit de rezultat și dorea mai degrabă un primar prietenos pro-rus. Cine se teme cel mai mult de oligarh: oamenii din stradă ruși sau cei care luptă împotriva corupților de la putere? Chiar și prietenii oligarhilor de la Bruxelles sunt șocați”.

Vicepreşedintelui Partidului Naţional Liberal Iaşi, Alexandru Muraru: „Acum chiar cred că dacă Andrei Nastase ar fi candidat la alegerile prezidențiale din 2016, ar fi câștigat, iar Plahotniuc l-ar fi privit acum din spatele gratiilor. Este incredibil ce se întâmplă la Chișinău. Plahotniuc și Dodon decid să anuleze, prin intermediul unei justiții complet controlate, alegerile pentru Primăria Chișinău. Andrei Năstase, eroul acestor alegeri, devine eroul întregii țări. Acum chiar cred că, dacă Andrei Nastase ar fi candidat la Președinție in 2016, ar fi câștigat. Iar Plahotniuc l-ar fi privit acum din spatele gratiilor”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: