image
Sursa foto: jurnal.md

Amânări în lanț în dosarul Domnicăi Manole: Mai bine de jumătate de an nu au loc ședințe

Procesul judecătoarei Domnica Manole bate pasul pe loc mai bine de jumătate de an. Ședința programată pentru ieri a fost amânată pe motiv că judecătoarea Curții Supreme de Justiție, Iulia Sârcu, se află în concediu. Domnica Manole, care luptă pentru anularea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii, prin care a fost demisă din sistem, crede că amânările în lanț se fac intenționat, pentru a tergiversa pronunțarea unei hotărâri în acest dosar.

Ca de fiecare dată, la ședință au venit mai mulți diplomați străini acreditați la Chișinău, care monitorizează procesul. La ora programată, în locul judecătorilor a venit un angajat al Curții Supreme, care a anunțat că ședința nu va avea loc.

Avocata Domnicăi Manole spune că ședința precedentă, din octombrie, a fost amânată din aceeași cauză. Atunci, în concediu a mers judecătoarea Maria Ghervas. Potrivit apărătoarei, dacă toți cei nouă membri ai completului vor pleca unul după altul în vacanță, atunci examinarea acestui proces poate fi amânată la nesfârșit.

Viorica Grecu afirmă că, ultima oară, o ședință plenară în acest dosar a avut loc în luna martie. Avocata precizează că atunci a fost finalizată examinarea probelor și, conform procedurii, aveau doar de citit materialele cauzei și să treacă la susținerile verbale.

Domnica Manole nu este surprinsă de această nouă amânare.

„Din motiv că această cauză este regizată politic, motivul amânării sau hotărârea pe caz nu se ia la Curtea Supremă, dar se ia în altă parte, știm noi toți la care sediu. Nu există nicio speranță ca în acest caz să fie pronunțată o hotărâre legală, obiectivă, bazată pe probele dosarului. Sunt conștientă de acest lucru, dar în același timp sunt dezamăgită, deoarece prin această amânare se neglijează orice adevăr, orice valoare de justiție în țară. Eu percep această amânare ca o insultă la adresa întregului corp judecătoresc”,

Jurnal TV a încercat să obțină o reacție de la Curtea Supreme de Justiție. În anticamera președintelui CSJ, Ion Druță, s-a spus că instituția nu oferă comentarii, iar dacă vrem să aflăm ceva, să facem o solicitare în scris, la care vom primi răspuns în termen de 15 zile. Acum un an, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să o elibereze din funcție pe Domnica Manole în baza avizelor Serviciul de Informaţii şi Securitate, dar și pentru faptul că ar fi comunicat cu părți din mai multe dosare, decizie care a provocat reacții din partea Delegației Uniunii Europene, a Ambasadei Statelor Unite, dar și a ONG-urilor din domeniu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: