image
Sursa foto: Guliver / GettyImages

Legea care permite sinuciderea asistată a intrat în vigoare în Austria

Adulţii din Austria bolnavi în fază terminală sau care suferă de o afecţiune permanentă pot opta pentru sinucidere asistată. Practica are reglementări stricte, fiecare caz urmând să fie evaluat de doi medici, dintre care unul trebuie să fie expert în îngrijire paliativă, relatează BBC, citată de Digi24.

Parlamentul austriac a aprobat noua lege în decembrie, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale pe această temă.

Oficialii spun că guvernul a alocat, de asemenea, fonduri pentru dezvoltarea îngrijirii paliative, pentru a se asigura că nimeni nu alege să moară atunci când sunt disponibile alte opţiuni. Sinuciderea asistată este legală şi în Elveţia.

Asistenţa activă la sinucidere va rămâne în continuare în afara legii în Austria, iar noile norme exclud în mod explicit minorii sau persoanele cu probleme de sănătate mintală. Adulţii care doresc să îşi pună capăt vieţii trebuie să prezinte un diagnostic şi să aibă confirmarea că sunt capabili să ia propriile decizii.

După ce au obţinut aprobarea a doi medici, pacienţii trebuie să aştepte 12 săptămâni pentru a reflecta asupra deciziei lor sau două săptămâni dacă suferă de o boală incurabilă. Dacă, după această perioadă de aşteptare, îşi susţin decizia, ei pot obţine medicamente letale de la o farmacie, după ce au notificat un avocat sau un notar. Pentru a preveni abuzurile, numele farmaciilor care vând aceste medicamente vor fi dezvăluite doar avocaţilor şi notarilor care primesc aceste notificări şi nu vor fi făcute publice.

Până în prezent, în conformitate cu legislaţia austriacă, orice persoană care determina sau ajuta pe cineva să se sinucidă risca până la cinci ani de închisoare. Aceeaşi pedeapsă va rămâne în vigoare pentru cei care ucid o altă persoană la „cererea serioasă şi categorică" a acesteia, mai scrie BBC, citat de Mediafax.

O interdicţie absolută privind moartea asistată a fost ridicată anul trecut de o instanţă federală, care a decis că aceasta „încălca dreptul la autodeterminare".

Înainte ca noile reguli să fie aprobate de parlament în acest an, unii opozanţi politici au susţinut că acestea pun prea multe obstacole în calea celor care doresc să beneficieze de moarte asistată.

Alţii au susţinut că se vor impune prea puţine restricţii, afirmând că o evaluare psihiatrică nu este suficientă pentru a evalua capacitatea de decizie a pacienţilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: