image
Sursa foto: Jurnal.md

Controversata lege privind declararea voluntară, VOTATĂ de Parlament; Opoziția: Vor fi legalizați banii furați din bănci

Proiectul legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală a fost aprobat în două lecturi de Parlament, cu votul a 56 de deputați PD și PPEM. Se întâmplă după ce inițiativa a fost anunțată acum două zile de la tribuna PD, aprobată deja ieri de Guvern și inclusă peste noapte și pe agenda Parlamentului.

Potrivit proiectului, persoanele fizice pot declara voluntar bunurile nedeclarate, acestea vor trebui să indice sursa venitului și să achite o taxă de 3% din valoarea bunurilor liberalizate până la 10 decembrie 2018.

Fracțiunile de opoziție au părăsit ședința Parlamentului, în semn de protest față de modul în care proiectul a fost inclus pe agendă, fără respectarea procedurilor parlamentare. Totodată, inițiativa a provocat îngrijorarea opoziție extraparlamentare. Reprezentanții Platformei DA și PAS au atras atenția că prin această mișcare guvernarea urmărește legalizarea banilor furați din sistemul bancar.

Proiectul de lege care a fost făcut public cu doar câteva ore înainte de şedinţa de astăzi a Parlamentului a fost prezentat în limba rusă de deputatul PD, Cornel Dudnic. „Este proiectul care a stârnit invidie și cinism în rândul opoziției”, a comentat, în debutul dezbaterilor, președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Fracțiunea PLDM a cerut excluderea aceste inițiative de pe ordinea de zi a Parlamentului, solicitare respinsă de majoritatea parlamentară controlată de PD.

„Este o greșeală pe care vrea să o facă astăzi Parlamentul. Va fi a doua palmă primită de la partenerii europeni. Este de fapt vorba de legalizarea furturilor, nu a capitalului. Deci cei care au castele pe care le țin pe numele soacrelor, a bunicilor acum pot să le legalizeze, plătind un procent minim. Este o șarlatanie”, a declarat Tudor Deliu.

„Aici sunt nişte lucruri ascunse, util promovate, care ne amintesc că a mai fost un proiect de lege şi atunci partenerii noştri europeni ne-au atras atenţia că încălcăm acordul de asociere. Şi se urmăreşte aici legalizarea capitalului furat poate şi din bănci şi de la oameni şi de peste tot”, a spus și liberalul Mihai Ghimpu.

Potrivit proiectului, nu vor putea beneficia de declararea voluntară a bunurilor funcționarii publici, cei care au deținut funcții publice după anul 2009: președinți, deputați, prim-miniștri, miniștri, judecători, procurori, directori și adjuncți ai Serviciul Informații și Securitate, ai Centrului Național Anticorupție, ai Serviciului Fiscal de Stat, ai Serviciului Vamal, ai Băncii Naționale a Moldovei, ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor etc, dar și toți șefii băncilor fraudate și cei care au beneficiat de credite frauduloase, inclusiv de la băncile Investprivatbank, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

„Nu știm dacă cei implicați în furtul miliardului vor beneficia de această lege, pentru că ei încă nu au fost atrași la răspundere”, a atenționat deputatul PCRM, Elena Bodnarenco.

Potrivit proiectului, prin stimulare fiscală se înțelege anularea sumelor reflectate în sistemul de evidenţă al Serviciului Fiscal de Stat, al Serviciului Vamal, al Casei Naţionale de Asigurări Sociale, inclusiv în sistemul de evidenţă specială, la majorările de întârziere şi la amenzile aferente bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, neachitate la data punerii în aplicare a acestei legi, cu condiția achitării până la data de 20 decembrie 2016 a impozitelor, taxelor, altor plăți, aferente bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

De asemenea, prevede interdicția la efectuarea controalelor de către organele cu atribuții de administrare fiscală a controalelor pentru perioadele de până la 1 ianuarie 2018, cu excepția controalelor efectuate la persoanele fizice prin metode si surse indirecte.

Proiectul legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală by Jurnal on Scribd

Noutăţile partenerilor

comentarii: