image
Sursa foto: Pavel Postică Promo-LEX

Fără rapoarte Promo-LEX în ziua alegerilor; CEC le-a INTERZIS observatorilor să facă declarații până la închiderea secțiilor

Asociația Promo-LEX nu va prezenta în ziua de 24 februarie rapoartele cu privire la desfășurarea alegerilor, așa cum o făcea tradițional, la scrutinele precedente. Aceasta pentru că CEC a emis o decizie prin care interzice observatorilor să facă declarații publice până la închiderea secțiilor de votare. Anunțul a fost făcut astăzi la o conferință de presă de Pavel Postică, director de program Promo-LEX. Totuși, Asociația va publica, după închiderea secțiilor de votare, trei rapoarte privind desfășurarea scrutinului.

Astfel, observatorii Promo-LEX de la secțiile de votare se vor abține să facă comentarii în public pentru mass media pentru a nu fi învinuiți că au încălcat acest regulament al CEC.

„Cu regret, în acest scrutin nu vom reuși să venim cu informații publice pe parcursul zilei alegerilor ținând cont de faptul existenței unei norme restrictive, dar absurde din punctul nostru de vedere, în regulamentul cu privire la activitatea observatorilor prin care Comisia Electorală Centrală menționează că observatorii sunt obligați să se abțină să facă orice fel de comentarii, în public, inclusiv în prezența reprezentanților mass-media sau unor altor persoane interesante”, a precizat Pavel Postică.

Directorul de programe Promo-LEX a mai adăugat că Asociația va publica, după închiderea secțiilor de votare, trei rapoarte privind desfășurarea scrutinului. Expertul a menționat că Promo-LEX vor fi deschise pentru misiunile internaționale apolitice de observare a alegerilor și că va comunica informal despre constatările Asociației și a colegilor din teritoriu.

„Am decis să nu organizăm conferințe de presă publice, în ziua alegerilor, dar totodată noi oricum vom continua activitatea noastă. După orele 21:00, după închiderea secțiilor de votare, vom publica pe pagina noastră cele trei rapoarte intermediare care vor fi elaborate în ziua alegerilor. Colegii jurnaliști în ziua de 24 februarie vor benefici a de aceleași drepturi ca și observatorii, cu mențiunea că nu au acele restricții impuse observatorilor de către Comisia Electorală Centrală”, a precizat Postică.

Atât președinta CEC, Alina Russu, cât și șefa Direcției mass-media a Comisiei Electorale Centrale, Rodica Sârbu, nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacție. Menționăm că Promo-LEX va avea observatori în toate secțiile de votare deschise pe teritoriul Republicii Moldova, dar și în peste 70 de secții de votare deschise peste hotarele țării. Aceștia vor monitoriza scrutinul parlamentar și înafara secțiilor de votare, ținând cont de faptul că în ziua alegerilor este permisă agitația electorală.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: