image
Sursa foto: ziare.com

Ziua Internaţională a Stângacilor, sărbătorită pe 13 august

Pe 13 august este sărbătorită Ziua Internaţională a Stângacilor, care celebrează unicitatea celor care folosesc cu predilecţie mâna stângă, dar îşi propune şi conştientizarea dezavantajor pe care oamenii stângaci le au faţă de dreptaci. Studiile arată că şi pisicile, şi câinii pot fi stângaci.

Ziua Stângacilor a fost sărbătorită pentru prima dată pe 13 august 1976 în Statele Unite. Scopul său este să conştientizeze asupra dezavantajelor pe care oamenii stângaci le au într-o lume dominată de dreptaci.

„Clubului Stângacilor” britanici a instituit caracterul internaţional al zilei stângacilor în 1992.

În ziua de 13 august se organizează competiţii sportive între dreptaci şi stângaci precum şi evenimente în cursul cărora dreptacii sunt invitaţi să încerce să folosească unelte şi echipamente proiectate pentru mâna stângă, pentru a înţelege, în acest fel, cât de greu este să trăieşti într-o lume proiectată pentru cealaltă mână.

Există şi un site special al acestei zile, al cărui motto este "Sărbătoreşte dreptul tău de a fi stângaci".

Sărbătoarea implică promovarea susţinerii de care au nevoie copiii stângaci şi conştientizarea faptului că stângacii sunt expuşi pericolului de a dezvolta schizofrenie. Se consideră că sunt aproximativ 708 milioane de persoane care folosesc în principal mâna stângă pentru a scrie sau pentru a efectua procese pe care majoritatea le rezolvă folosind mâna dreaptă. Bărbaţii sunt mai predispuşi decât femeile să fie stângaci, potrivit unor studii publicate de Psychology Today care arată o diferenţă de două procente între cele două categorii. .

Stângacii reprezintă 7-10% din populaţia lumii.

Oamenii nu sunt singura specie care cunoaşte stângaci, scrie mediafax.ro. Studiile arată că 36-46% dintre pisici preferă să folosească lăbuţa dreaptă, în timp ce în cazul câinilor cifrele arată că 31-53% ar fi în această situaţie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: