image
Sursa foto: agora.md

Proiect votat în prima lectură: Şoferii care vorbesc la telefon în timp ce conduc vor fi SANCȚIONAȚI

Folosirea în trafic, de către conducătorii auto a telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare ar putea fi interzisă și sanacționată.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați și a fost votată în prima lectură de Parlament.

Potrivit proiectului, conducătorii auto vor fi obligați să aplice în trafic norme de conducere preventivă şi să nu desfăşoare în timpul mersului activităţi ce le distrag atenţia de la condus, manifestate inclusiv prin folosirea telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare, cu excepţia apelurilor telefonice prin dispozitive tip “mâini libere” fără fir, integrate ale vehiculelor.

Excepţie fac folosirea telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare în scopul utilizării sistemelor de navigaţie GPS şi cu excepţia apelurilor telefonice efectuate la serviciile de urgenţe, într-o situaţie de urgenţă reală.

Totodată, prin folosirea telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare sunt stabilite acţiunile ce implică utilizarea prin contact direct a telefoanelor mobile şi/sau a dispozitivelor portabile similare, inclusiv prin convorbiri telefonice, citirea şi scrierea de texte, navigarea pe platforme web, utilizarea aplicaţiilor mobile, camerelor foto/ video.

Noile reglementări cu privire la conducerea preventivă urmează a fi aplicate şi bicicliştilor, conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală şi pietonilor cu cărucioare manuale.

De asemenea, proiectul propune ca sancţiunile contravenţionale pentru nerespectarea normelor de conducere preventivă şi de înfăptuirea activităţilor ce distrag atenţia în timpul participării în traficul rutier să se aplică pentru conducătorii de autovehicule, motociclete, ciclomotoare, biciclete şi conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală.

Pentru a deveni lege, proiectul urmează a fi votat în lectură finală.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: