image
Sursa foto: Jurnal.md / NADEJDA ROȘCOVANU

O zi acasă la Igor Vieru // Fotoreportaj de la comemorarea pictorului

Brațe de bujori au cuprins piatra albă de mormânt sub care odihnește Igor Vieru, marele pictor născut acum 100 de ani la Cernoleuca, județul Soroca, în România Mare, trecut în lumea celor drepți și înmormântat în cimitirul din același sat basarabean, aflat deja sub ocupație sovietică.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

La 24 mai 2023, ziua în care s-au împlinit 35 de ani de la trecerea artistului în eternitate, familia, consăteni, prieteni, colegi, discipoli veniți de la Chișinău, oameni care l-au cunoscut personal sau prin culorile tablourilor sale, s-au adunat la Cernoleuca pentru a-l comemora. Inițiativa de organizare a acestui amplu eveniment a aparținut Emiliei Vieru, nora pictorului Igor Vieru, soția unicului său fiu, Roland Vieru.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Preotul Andrei Munteanu, paroh al bisericii din lemn „Nașterea Maicii Domnului” din Cernoleuca, a ținut slujba de pomenire, iar Dorel, un băiat din sat, le-a vorbit oamenilor în biserică prin cuvintele maestrului, desprinse din însemnările descoperite în arhiva familiei și descifrate de Emilia. Tot ea, stăpâna casei, a avut grijă ca tot evenimentul să decurgă impecabil.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

La umbra căsuței cu patru uși la răscruce de vânturi

Vis-a-vis de lăcașul sfânt, în cimitirul din sat, o cărare proaspăt cosită printre crucile năpădite de buruieni face cale trecătorilor și se îndreaptă spre complexul funerar din piatră albă, ieșit dincolo de tiparele celorlalte morminte. Cel care a înălțat și sculptat monumentul, Roland Vieru, odihnește azi sub aceleași pietre, alături de părinții săi, Igor și Maria Vieru.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Complexul funerar se transformă în scenă pentru câteva clipe, de unde li se aduc cuvinte de omagiu răposaților familiei Vieru. Pe timp de ploaie, căsuța de mormânt cu cele patru uși deschise în cele patru vânturi ține loc de adăpost pentru sătenii veniți la cimitir. A fost un gând al lui Roland Vieru, atunci când o construia, ca pietrele acestea să prindă bine oamenilor în veci.

Emilia Vieru pomenește mai multe personalități născute la Cernoleuca, care s-au remarcat prin munca lor, primarul și directoarea școlii povestesc amintiri despre pictor, despre omenia sa, despre cum li se închina oamenilor atunci când îi saluta.

„Igor Vieru este produsul magicului excepțional, fantasticului interbelic românesc! Acolo el s-a format, în sânul artei plastice a românilor, după care au venit rușii, a venit regimul”, glăsuiește scriitorul Vladimir Beșleagă, urcat pe prispă lângă mormânt. Lumea ascultă așezată pe gard și scaunele din jur, așa cum a prevăzut cândva Roland.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

În această zi de comemorare, Vladimir Beșleagă a adus cartea proaspăt tipărită ce conține amintirile lui Igor Vieru, „Trei zile cu Igor Vieru”, discuții pe care dânsul le-a înregistrat într-o vizită la Cernoleuca, cu un an înainte de decesul pictorului. După depunerile de bujori la mormânt, lumea este invitată să-i viziteze casa, transformată într-un muzeu de familie de către Roland și Emilia Vieru.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Porțile sculptate în lemn se deschid pentru vizitatori

În drum, doi copii îmbrăcați în straie naționale pozează fotografilor cu mâinile în șold, pe fundalul operei de artă sculptată de Roland: poarta casei părintești a familiei pictorului Igor Vieru.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Porțile se deschid larg pentru vizitatori, e un alai. De-o parte și de alta a potecii înverzite, flori frumoase de toate culorile mărturisesc că Emilia are grijă de ele. Acum câțiva ani, într-o primăvară, pe când Roland schimba acoperișul casei, o surprindeam pe Emilia, venită o fugă de la Chișinău, sădind din aceste flori.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Copiii de la școala din sat întâmpină alaiul cu pâine și cu sare, prinși într-un dans pe muzica nostalgică a lui Pasha Parfeni: „Acasă înflorit-au trandafirii”. Pe fundalul cântecului, Emilia dirijează mersul evenimentului: cine, când și ce rol are de îndeplinit. Îl invită pe Vladimir Beșleagă să primească pâinea și sarea.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Mihai, fiul Emiliei, întors recent din România pentru câteva zile, e pe lângă mama, de gardă ca să-i iasă bine scenariul prestabilit.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

În grădină, pe sub copacii din pragul casei, sădiți cândva de pictor, fiu și nepoți, copiii școlii din Cernoleuca pictează. Oaspeții casei lui Igor Vieru sunt invitați de Emilia să ia loc oriunde văd un așternut: pe iarba verde, pe scaune ori pe prag.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Zecile de ochi explorează hapsân obiectele țărănești prezente peste tot: burlane de fântâni pe jos și valuri atârnate sub acoperiș, roți de car prinse de pereți, felinare atârnate de bușteni. Unii dintre vizitatori se încumetă să intre nepoftiți în casă, unde descoperă lucrările pictorului Igor Vieru expuse pe toți pereții sculptați în lemn de Roland. Atmosfera creată de Emilia, ajutată și de profesori, copii, în această zi cu soare, bucură sufletele noastre. Urmașii lui Igor Vieru au transformat locuința lor, în care fiecare a investit zeci de ani de muncă, într-un muzeu viu, pentru noi, cei care le batem la poartă. E un muzeu încărcat de istorie și plin de viață.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Amintiri din alte vremuri

Actorul Petru Ababii, cu o pălărie cu boruri de paie pe cap, așa cum îi plăcea lui Igor Vieru să poarte, intră în rolul pictorului, reproducând dialogul cu scriitorul Vladimir Beșleagă de acum 35 de ani:

„Dragă Beșleagă, zilele lungi ale copilăriei mi-au dat creația matură, că aici e veșnicia. Nu știam de când sunt și nu mă preocupă cât voi fi. De aceea, astăzi, când ceasul mi-a pus timpul pe rafturi, nu-mi găsesc astâmpăr. Știi, Beșleagă, Chișinăul e un prefix de plecare, Cernoleuca îmi dă bucuria revederii. Multe emoții îmi dau momentul plecării și sosirii, dar, poate, mai mult intervalul dintre aceste două clipe. Adică spațiul ce îl parcurg mai mult cu transportul, prilej de a-mi cunoaște locurile și oamenii. Și iată că acest repetat pelerinaj sentimental, la sfârșitul copilăriei, îmi dă posibilitatea ca mai adânc să parcurg nemărginirea folclorică, creația populară și firea sătenilor mei, casa, casa mea, casa noastră”, i se adresează artistul, ce seamănă mult cu Igor Vieru, scriitorului Vladimir Beșleagă.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Când lumea se înghesuie să vadă expoziția din casă, Vladimir Beșleagă le povestește jurnaliștilor prezenți la eveniment despre discuțiile înregistrate cu un an înaintea morții pictorului Igor Vieru:

„Pregătea o expoziție și era într-un moment de vervă, de elan, de entuziasm. Eu aveam cu mine un aparat de radio japonez, care avea și microfon, și dictafon. Mă prefăceam că ascult muzică, dar eu introduceam sunetul. El se uita la mine și zicea: „măi Beșleagă, băi, dar tu nu cumva ești trimis de KGB?” Zic: „nu, nu, Igor, nu”, și tot așa, tot așa, trei zile și trei nopți am înregistrat. În special el mi-a povestit episoade din copilărie. Iată, am ascultat de la domnul ăsta (actorul Petru Ababii) cum s-a urcat el în nuc și a văzut un cuib de pajură. Mi-a povestit cum a încolțit în el vocația de artist, de la creionul tatei. Creionul tatei a fost cel care i-a deschis lumea imaginară! El spunea așa de tatăl său: tata meu știa tot să facă, și să taie tablă, să acopere casă, tot știa”, își amintește Valdimir Beșleagă câteva amintiri ale lui Igor Vieru înregistrate de domnia sa.
„Igor Vieru este cel mai național artist plastic al generației sale”

După ce oaspeții muzeului vizitează impresionați expoziția din casă, ce prezintă lucrările celor doi maeștri în artă, Igor și Roland Vieru, dar și un perete de fotografii culese din bătrâni, în pragul casei are loc un colocviu, unde se încheagă noi idei și concluzii despre opera marelui Vieru.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Criticul literar Vasile Malanețchi, moderatorul acestui simpozion, afirmă că Igor Vieru este cel mai național artist plastic al generației sale:

„Aici, la Cernoleuca, precum constatăm, nu este doar unul Igor Vieru, sunt doi artizani și promotori ai coloritului național în arta plastică. Și iată că se profilează și a treia personalitate, în ființa Emiliei Vieru, care, într-un fel, a preluat ștafeta de la cei doi, de la socrul Igor și de la soțul Roland, care au fost promotori ai tradiției naționale în artele plastice din Moldova. Doamna Emilia se manifestă ca moștenitor și ca promotor al acestui bogat patrimoniu creat de acești doi artiști, care au fost Igor și Roland Vieru. Mi-am zis că, dacă tot suntem prezenți în această zi, în acest an, care ar fi fost bine să fie declarat la scară națională Anul lui Igor Vieru, mi-am zis că nu este bine să facem doar pelerinaj cultural-artistic, deși, în esență, și ăsta este un lucru foarte bun, să vii să vezi locurile unde au trăit și activat niște mari înaintași, niște ziditori de cultură, niște promotori ai artei noastre naționale, în forma ei cea mai pură națională. Căutam o formulă, de fapt, care să-i curpindă atât pe Igor, cât și pe Roland. Chiar în aceste zile am citit undeva o formulă care-l viza pe Nicolae Grigorescu. Păi iată, Igor Vieru și Roland Vieru, fiul său, fac parte tot din această viță, de artiști care în tot ce au făcut și au creat, dânșii au promovat coloritul național în arta plastică. Or, Igor Vieru este cel mai național artist plastic al generației sale”, apreciază Vasile Malanețchi.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

„Era un om îndrăgostit de tot ceea ce e frumos, tot ceea ce este național. Într-adevăr, am impresia că Igor Vieru este cel mai național dintre pictorii noștri naționali. Așa cum a simțit el viața, locul, natura, oamenii, cerul acesta, nimeni altul nu a reușit să le redea. Astăzi, asistând la acest fenomenal spectacol, spun cu siguranță: centrul universului în Moldova este Cernoleuca. Figura proeminentă a acestei localități este Igor Vieru. Atunci când spun Igor Vieru îmi amintesc chipul lui foarte carismatic, cu zâmbetul acela al lui de copil, cu pălăriile celea cu boruri mari, cu o geantă imensă pe umăr, unde avea rechizitele lui pentru a face eventuale crochiuri, desene, și niște cămăși care se purtau poate doar în Franța. Vreau să vă recunosc că din toată breasla de artiști plastici, eu îl plasez pe primul loc, în vârful piramidei, pe Igor Vieru. Poate că nu toți sunt de acord, dar asta este opinia mea și nimic nu poate să mă convingă. În special acum, când am o confirmare a tot ceea ce am văzut că a creat prin mâinile sale, prin fantezia sa, prin imaginația sa artistică acest om, și cât de mult a preluat Roland, fiul lui care l-a iubit”, a confirmat criticul de artă Eleonora Sâtnic ceea ce au concluzionat și antevorbitorii săi la acest simpozion.

Evenimentul s-a încheiat cu o masă de pomenire a regretatului Igor Vieru, cheltuieli asumate de Ministerul Culturii.

Jurnal.md / Nadejda RoșcovanuJurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: