image
Sursa foto: jurnal.md

Percheziții la o întreprindere implicată în schema de „Laundromat”; A prejudiciat statul cu peste 200 de milioane de lei

Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații de comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, efectuează percheziții pe mai multe adrese, pe faptul evaziunii fiscale a unei întreprinderi implicate în schema de spălare a banilor „Laundromat”, fapt care a prejudiciat bugetul de stat cu peste 200 de milioane de lei.

Cetățeni ai Ucrainei și Republicii Moldova, implicați în evaziune fiscală

Ca urmare a investigațiilor efectuate, a ieșit la iveală faptul că factorii de decizie ai unei întreprinderi cu sediul în municipiul Chişinău, cetățeni ai Ucrainei și Republicii Moldova, au fost implicați în comiterea evaziunii fiscale în proporții deosebit de mari.

Mai exact, angajații Fiscului au constatat o diminuare semnificativă a TVA-ului şi a impozitului pe venit a întreprinderii vizate, pentru perioada de activitate 2012-2016, în mărime totală de 221.001.214 de lei.

Contracte fictive cu companii nerezidente

Schema criminală a agentului economic vizat consta în întocmirea fictivă a contractelor de vânzare-cumpărare a bunurilor cu companii nerezidente, iar ca urmare pe conturile acestora erau transferate fonduri bănești uriașe. Pentru perioada vizată, rapoartele financiare ale companiei au fost depuse incomplet sau nici nu au fost depuse, ceea ce a făcut imposibilă calcularea directă a veniturilor încasate de agentul economic vizat, care în prezent ascunde de procurori documente contabile, financiare și bancare.

Credite neperformante de la „Unibank”

De asemenea, potrivit informațiilor obținute pe parcursul urmăririi penale, compania indicată a obținut și credite neperformante de la BC „Unibank” SA, fapt pentru care este investigată de către Procuratura Anticorupție.

Actualmente, se întreprind acțiuni pentru acumularea materialului probatoriu, precum și pentru asigurarea prejudiciului cauzat bugetului public național.

Menționăm că această cauză penală a fost inițiată în rezultatul analizei efectuate de Serviciul prevenire și combaterea spălării banilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: