image
Sursa foto: privesc.eu

Andrei Năstase: Asistăm la un puci anticonstituțional; Vom modifica legea, iar cei vinovați riscă să fie condamnați pe viață

„Asistăm la un puci pus la cale de vechea conducere a Ministerului de Interne în frunte cu Jizdan, Pânzari, Cavcaliuc și alții. Un puci la care participă hunta lui Plahotniuc, cel care a pierdut puterea uzurpată și nu se conformează noii puteri legitime recunoscute de cele mai importante state ale lumii, de partenerii noștri de dezvoltare, de marile puteri”.

Sunt declarațiile făcute astăzi, în plenul Parlamentului de către ministrul de Interne, Andrei Năstase. Acesta a făcut apel către ambasadele acreditate la Chișinău, în special către Ambasada SUA, să ia act și să informeze guvernele respective despre „puciul anticonstituțional de la Chișinău organizat de Vladimir Plahotniuc și Partidul Democrat, în colaborare cu anumite structuri de forță”.

„Cei vinovați, câteva căpetenii, vor răspunde în fața legii, iar pedepsele nu vor fi deloc blânde, pentru că subminarea puterii de stat și nerespectarea Constituției presupun pedepse extrem de grave”, a menționat ministrul de Interne.

Andrei Năstase a anunțat că va demara, astăzi, alături de colegii din Blocul ACUM elaborarea unui proiect de lege care amendeze Codul Penal, așa încât pentru infracțiunile menționate mai sus pedepsele fie drastice.

„Concret, voi propune colegilor din Parlament să analizeze și să voteze acele modificări legislative, așa încât cei care se vor face vinovați de una din infracțiunile de mai sus să poată fi condamnați, dacă vom cădea de acord și la închisoare pe viață”, a mai spus Andrei Năstase.

Publicăm integral discursul susținut de ministrul de Interne în plenul Parlamentului:

Stimați cetățeni ai Republicii Moldova,

Stimați polițiști,

Ieri, un grup de angajațí ai Ministerului Afacerilor Interne au declarat public că susțin Guvernul legitim Maia Sandu și Parlamentul rezultat in urma alegerilor din 24 februarie curent!

Astăzi dimineață, sfidând Constituția și legile țării, angajații brigăzii Fulger, dirijați de numitul Vasile Ivas, au tăbărât la sectia nr 6 din Sarmisegetuza nr.13, unde-și desfășoară activitatea aceștia, i-au bruscat și le-au îngrădit calea spre locurile lor de muncă.

Asistăm așadar, la un puci pus la cale de vechea conducere a Ministerului de Interne în frunte cu Jizdan, Pânzari, Cavcaliuc și alții. Un puci la care participă hunta lui Plahotniuc, cel care a pierdut puterea uzurpată și nu se conformează noii puteri legitime recunoscute de cele mai importante state ale lumii, de partenerii noștri de dezvoltare, de marile puteri.

Situația este explozivă, motiv pentru care fac din nou un apel la calm, la restabilirea ordinii publice. Ordon tuturor forțelor de poliție să nu se antreneze în aceste acțiuni puciste, să nu se conformeze și să nu îndeplinească ordinele lui Jizdan şi Pânzari.

Fac un apel către ambasadele acreditate la Chișinău, în special către Ambasada SUA să ia act și să informeze guvernele respective despre puciul anticonstituțional de la Chișinău organizat de Vladimir Plahotniuc și Partidul Democrat, în colaborare cu anumite structuri de forță care au trădat interesele poporului și au trecut de partea huntei.

Mă adresez tuturor Oamenilor Legii din țara noastră să analizeze legislația în vigoare, așa cum a făcut Consiliul Uniunii Avocaților pentru a vă convinge că adevarul și legea sunt de partea noii puterii, legal constituite, să ia act de deciziile Curții Constituționale din 2013 care explică clar cum decurge termenul de 3(trei) luni.

Este un detaliu simplu, evident și pentru un student din anul întâi la Facultatea de Drept. Din păcate, judecătorii de partid de la Curtea Constituțională, rudele și interpușii puși în acele funcții de însuși Plahotniuc, au schimonosit Legea, au dat soluții arbitrare, criminale chiar, astfel încât s-au plasat în câmpul infracțional al puciului ce se produce acum la Chișinău.

Mă adresez către statele civilizate ale lumii să condamne dezmățul organizat de Plahotniuc și regimul său criminal și să întreprindă toate măsurile diplomatice posibile pentru a ajuta la depășirea crizei urzite de cei care au pierdut alegerile parlamentare.

O mână de infractori, puși în funcții de conducere în Poliție, infractori care au trăit regește în timpul stăpânirii Moldovei de către Plahotniuc, fac tot ce este posibil pentru a nu-și pierde funcțiile, avantajele materiale și libertatea, uitând de nevoie miilor de polițişti și ale famililor lor.

Sunt câteva zeci de oameni, nu mai mulți, care prin manipulare, dezinformare și evidentă amenințare, țin captivi mii de polițiști și încearcă să păstreze statul sub domnia lui Plahotniuc și a lor.

În toate secțiile de poliție din Moldova se discută aprins despre situația explozivă care este în continuă desfățurare.

Toți polițiștii înțeleg foarte bine că această situație nu poate continua la nesfârșit.

Toți polițiștii înțeleg că cei 61 de deputați ai majorității legal constituite sunt mai mulți decât cei 30 ai Partidului Democrat.

Toți polițiștii știu că întreaga Curte Constituțională este în captivitatea și plata lui Plahotniuc, că deciziile acesteia nu au respectat și nu respectă Constituția Moldovei.

Toți polițiștii știu că în momentul în care această criză se va încheia, aceasta se va încheia cu victoria poporului, nu a lui Plahotniuc.

Toți polițiștii mai cunosc că cei vinovați, câteva căpetenii, vor răspunde în fața legii, iar pedepsele nu vor fi deloc blânde, pentru că subminarea puterii de stat și nerespectarea Constituției presupun pedepse extrem de grave.

Anunț pe această cale că voi demara astăzi, alături de colegii mei din Blocul ACUM elaborarea unui proiect de lege care să amendeze Codul Penal, așa încât pentru infracțiunile menționate mai sus pedepsele să fie drastice. Concret, voi propune colegilor din Parlament să analizeze și să voteze acele modificări legislative, așa încât cei care se vor face vinovați de una din infracțiunile de mai sus să poată fi condamnați, dacă vom cădea de acord și la închisoare pe viață.

Nimic nu poate fi mai dăunător pentru un stat și pentru țară decât uzurparea puterii de stat și nerespectarea conștientă și intenționată a legilor țării și a Constituției, lucru care, iată, se întâmplă în aceste zile!

Având în vedere situația din Republica Moldova, informez opinia publică că voi propune imediat primului ministru, doamnei Maia Sandu, să decidem în Guvern un termen limită pentru cei care nu permit în aceste zile, prin acțiunile, poziționările si insubordonarea lor, transferul legitim de putere.

Închei, rugând fiecare polițist din această țară, să fie un exemplu pentru familia și copiii lui, să respecte legile țării, Parlamentul ales și Guvernul legal constituit.

Nu fiți naivi și nu mai susțineți un oligarh, mafiot și criminal. Nu merită să răspundeți în fața legilor Moldovei pentru un om căruia nu-i pasă de nici unul dintre voi.

Aveți familii, aveți copii, aveți o țară! Aveți demnitate, onoare și curaj!

Iată valorile în care fiecare dintre noi trebuie să creadă, valorile pentru care trebuie să luptăm și să muncim.

Și, voi, polițiști fiind, aveți nevoie de ceva ce Plahotniuc nu a fost capabil să ofere nimănui, niciodată! LIBERTATE!

Eliberați-vă și veți elibera întreaga MOLDOVĂ!

Va multumesc!

Sfârşitul conversaţiei

Scrie un mesaj...

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: