image
Sursa foto: facebook/Vlad Lupan

Vlad Lupan, despre nominalizarea lui Balan: Nu este o idee fericită să fie trimisă o persoană necunoscută în SUA

Nu este o idee fericită să fie trimisă o persoană necunoscută în SUA, chiar dacă Plahtoniuc călătorește deseori acolo, susține Vlad Lupan fostul ambasador al RM la ONU, după ce a fost anunțat că vicepreședinta PD, Cristina Balan, ar urma să ocupe funcția de ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii.

„Un Ambasador nu este agent de călătorii sau protocol – comparați cu Ambasadorii SUA în Republica Moldova. Pentru un parteneriat real este nevoie de relații reale. Trebuie de luat în calcul faptul că actualmente în SUA la guvernare se află Partidul Republican (conservator), iar în Republica Moldova, Partidul Democrat este considerat de filiera stangă. Pentru ca un asemenea parteneriat să existe, acesta trebuie cimentat cu acțiuni reale în domeniul alinierii reale la standardele occidentale democratice, inclusiv în domeniul justiției și respectării drepturilor omului. Altfel parteneriatul nu pare a fi stratetgic”, spune Vlad Lupan.

„Nominalizarea dnei Balan, care are încrederea coordonatorului actualei coaliții guvernamentale din Republica Moldova, de fapt ar permite construirea unui astfel de parteneriat strategic și discuții serioase este negat de aceleași realități politice de acasă și SUA. Ca exemplu în acest punct aș reitera/sugera că ar fi dificil ca un guvern social-democrat/socialist să lucreze bine cu unul conservator și în plus reformele, sau lipsa lor, în domeniul juridic, vor da peste cap un astfel de partneriat. Altfel ar fi doar o nominalizare de ochii lumii”, a declarat fostul ambasador al RM la ONU.

De asemenea, Vlad Lupan susține că „nominalizarea dnei Balan presupune aprobarea Președintelui Dodon. Deci există în continuare o înțelegere între Partidul Democrat, declarat pro-Occidental si Președintele Dodon, pro rus - în Binomul moldovenesc, inclusiv pe distributie de posturi pe criterii politice. Ar fi interesant de aflat ce a cerut în schimb Președintele Dodon pentrru nominalizarea dnei Balan și a dlui Ciocoi în funcțiile de control și importantă pentru dl Plahotniuc”, spune Vlad Lupan.

Mai mult „o astfel de "distribuție" și ințelegerile cu Dodon neagă narativul că PD ar fi pro-occidental”, a conchis Vlad Lupan.

Noutăţile partenerilor

comentarii: