Breaking News

image
Sursa foto: ap

Algeria vrea să anuleze interdicţia pe care a impus-o asupra importului de telefoane mobile, electrocasnice şi alimente

Algeria intenţionează să anuleze interdicţia pe care a impus-o asupra importului de telefoane mobile, electrocasnice şi alimente şi să implementeze în schimb taxe vamale ridicate, a anunţat, luni, ministrul comerţului, scrie Reuters.

Aceasta este o nouă încercare de a genera mai multe venituri fiscale pentru a uşura presiunea asupra finanţelor publice.

Algeria a impus interdicţia asupra importului la începutul acestui an, cu scopul de a reduce cheltuielile, în urma unei căderi înregistrate în privinţa veniturilor din energie, scrie news.ro.

Această interdicţie a înlocuit un sistem de licenţiere pe care guvernul l-a impus în anul 2016, într-o încercare eşuată de a reduce cheltuielile de import. 

„Luăm în considerare impunerea de noi taxe vamale pentru produsele finite. Aceasta face parte din căutările noastre pentru a obţine un instrument mai eficient”, a spus Said Djellab, ministrul comerţului, la o conferinţă.

„Acest plan va fi discutat de către guvern în luna iunie”, a spus el, fără să precizeze când ar urma să fie anulată interdicţia. 

Energia reprezintă 60% din bugetul de stat şi 95% din veniturile totale de export pentru ţara membră a OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol).

Veniturile din petrol şi gaze aproape că s-au înjumătăţit de când preţurile pentru petrol au început să scadă, la mijlocul anului 2014, afectând bugetul de stat în mod considerabil.

„Acestea sunt măsuri preventive temporare. Criza ne-a dat anumite lecţii”, a spus Djellab. 

Ministrul a mai spus că guvernul a demarat discuţiile cu furnizori, inclusiv cu Uniunea Europeană.

„Le-am explicat partenerilor noştri, inclusiv Uniunii Europene, că trecem printr-o perioadă dificilă. Ei au înţeles situaţia. Încă se desfăşoară un dialog cu ei”, a spus el. 

Măsurile legate de import vor fi însoţite de demersuri pentru creşterea producţiei domestice şi de un plan pe cinci ani cu scopul de a diversifica exportul. Acestea vor fi discutate în iulie, potrivit lui Said Djellab.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: