image
Sursa foto: jurnal.md

Procesul de judecată dintre Veaceslav Platon și CEC: Plahotniuc, Candu și Șor, solicitați drept martori

Vladimir Plahotniuc, Andrian Candu și Ilan Șor au fost solicitați drept martori într-un proces de judecată între Veaceslav Platon și Comisia Electorală Centrală. Cerea vine după ce Platon s-a adresat în instanță pentru a obliga Comisia să excludă Partidul Democrat din cursa electorală.

Afaceristul afirmă că în campania pentru alegerile parlamentare din 2014, formațiunea a beneficiat de banii sustrași din sistemul bancar, iar Plahotniuc, Candu și Șor ar putea face lumină în acest caz.

La începutul ședinței, reprezentanta Comisiei Electorale Centrale a pledat pentru respingerea unei cereri depusă anterior de către avocatul lui Platon. Este vorba despre solicitarea instanței de la Banca Națională a raportului Kroll 2. Judecătoarea a respins cererea, iar avocatul lui Platon a depus cererea cu privire la audierea lui Plahotniuc, Candu și Șor.

Instanța a decis să respingă și această solicitare. În consecință, avocatul lui Platon a depus o cerere de recuzare. Am încercat să aflăm poziția reprezentatei CEC cu privire la acest proces, însă aceasta a refuzat să comenteze.

Iar apărătorul afaceristului a declarat că CEC a făcut tot posibilul să tergiverseze examinarea contestației depusă de Veaceslav Platon încă în vara acestui an.

În 2014, înainte de alegerile parlamentare, PD a organizat un concert care a durat două zile - pe 26 și 27 noiembrie. Atunci, pentru fanii PD a cântat Toto Cutugno, iar din Rusia au venit Maxim Galkin, Laima Vaikule și Andrei Malahov. Anume prezența acestor patru ar fi fost asigurată de Șor. Despre asta a vorbit unul dintre avocații lui Platon, Ion Crețu, care a obținut din surse, ale căror identitate vrea s-o protejeze, extrasele din conturile firmelor implicate în frauda bancară din 2014. Rulajele arată că Banca Socială și Unibank au eliberat două credite neperformante pe contul unei firme a lui Șor, care ulterior prin companii offshore a finanțat deplasarea și prestația artiștilor străini. În rapoartele financiare ale PD-ului nu se regăsesc însă aceste cheltuieli. Purtătorul de cuvânt al PD a calificat anterior acțiunile avocaților lui Platon drept o încercare de a-și apăra clientul, iar purtătorul de cuvânt al Partidului Șor a refuzat să ofere un comentariu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: