image
Sursa foto: jurnal.md

Uniunea Scriitorilor din Moldova: Ne-a părăsit scriitorul Ioan Mânăscurtă

În ziua de 27 martie 2021, s-a mutat în veșnicie cunoscutul scriitor Ioan Mânăscurtă – prozator, eseist și editor. Despre aceasta au anunțat colegii de la Uniunea Scriitorilor din Moldova. Prozatorul s-a stins din viață în urma complicațiilor provocate de infecția COVID-19, la vârsta de 67 de ani.

Ioan Mânăscurtă s-a născut la 28 aprilie 1953 în satul Popeștii de Sus, raionul Drochia. Și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie, specialitatea ziaristică (1970-1975).

Primele lucrări de proză și publicistică le-a publicat în revista ”Moldova”. După absolvirea Facultății, a fost redactor la ziarul ”Tinerimea Moldovei”, ulterior la revista ”Femeia Moldovei”, unde a publicat o serie de interviuri cu personalități ale culturii din R. Moldova, precum și eseuri despre clasicii literaturii române. Mai târziu, a fost redactor-șef la Colegiul pentru traduceri al Uniunii Scriitorilor, iar din 1992 – director al Editurii Uniunii Scriitorilor din Moldova. A susținut rubrici la revistele ”Moldova”, ”Chipăruș”, ziarele ”Patria tânără”, ”Flux” și la alte publicații. A mai lucrat la Agenția Informațională de Stat ”MOLDPRES”, președinte al Asociației Culturale Editoriale ”Princeps”. Din 2015, biblioteca din satul natal îi poartă numele.

Ioan Mânăscurtă a debutat editorial cu volumul de interviuri și eseuri ”Noi și gândurile noastre” (1979), urmat de cărțile de proză și eseistică ”Bărbații Universului” (proză SF), ”Lecția de suflet”, ”Artefact” (roman pentru copii și adolescenți), ”Mâine când ne vom întâlni pe pământ” (proză SF), ”Tăierea capului”, ”Marea vânătoare”, ”Înnodarea lui ceva cu altceva”, ”Ieșirea din timp”, ”Deslușirea semnelor” ș.a. Proza lui a fost tradusă în limbile rusă și ucraineană, iar romanul pentru adolescenți ”Artefact” – în franceză, cehă, japoneză, bulgară ș.a. De asemenea, a editat, împreună cu pictorul Sergiu Puică, dicționarele bilingve ilustrate: ”Primul meu dicționar” (român-francez, român-rus, român-englez, român-ucrainean, român-găgăuz și român-bulgar).

În acest an, volumul său de eseuri „Citirea a doua, nu ultima” a fost inclus în programul național de lectură ”Chișinăul citește”, program organizat de Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu.

Ioan Mânăscurtă este laureat al mai multor premii literare, deține Titlul Onorific ”Maestru al Literaturii” și a fost decorat cu Ordinului ”Gloria Muncii”.

Plecarea lui va fi resimțită ca o mare pierdere pentru lumea literelor de la noi, se mai arată în necrologul semnat de colegii de la Uniunea Scriitorilor din Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: