image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Ambasadorul UE în RM: „Prea multe mass-media promovează partizanatul politic”; Ce a solicitat Parlamentului și Guvernului

Campania electorală care a trecut a divizat foarte mult societatea din Republica Moldova, în condițiile în care prea multe instituții e presă sunt partizane politic și au dezinformat la greu. Sunt declarațiile amasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, și au fost făcute astăzi la Forumul Mass-Media 2020.

„Problemele mass-media sunt în vizorul nostru și cu mare atenție privim evoluțiile din acest domeniu. Este un moment oportun pentru a discuta situația mass-media după o campanie electorală care a divizat foarte mult și care a arătat încă o dată că prea multe instituții media promovează partizanatul politic și chiar PR-ul negru și dezinformarea”, a declarat Peter Michalko.

În acest context, având în vedere declarațiile puternice al OSCE ODIHR cu privire la alegerile prezidențiale, ambasadorul UE a solicitat Parlamentului și Guvernului să reînoiască discuțiile privind îmbunătățirea cadrului legal pentru mass-media și să consolideze supravegherea tarnsparentă asupra activității Consiliului Audiovizualului.

„La fel ca acum patru ani, am văzut discurs de ură prezent în campania electorală. Speranța e că, de această dată, oamenii nu au căzut în această capcană. E o speranță pentru mass-media corectă, pentru jurnaliștii care vor să informeze societatea în mod corect, că consumatorii de știri sunt capabili să facă o evaluare corectă. Pentru asta, condiția principală este să existe mass-media liberă, independentă”, a adăugat ambasadorul european.

Peter Michalko a adăugat că UE continuă să urmărească independența instituțiilor mass-media din Republica Moldova

„Regret că Republica Moldova se află în cădere constantă în clasamentul mondial al libertății presei. În 2013 a fost plasată pe locul 55, dar a coborât pe locul 91 în 2019 și anul acesta. Este o tendință foarte alarmantă și îndemnăm Republica Moldova să ia măsuri pentru a schimba această tendință”, a mai spus șeful Delegației UE.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: