image
Sursa foto: funerarecasaniculescu.ro

Precizările autorităților cu privire la persoanele decedate din cauza COVID-19: „Cadavrul NU prezintă pericol”

După ce rudele medicului decedat din cauza COVID-19 au mărturisit că au fost nevoiți să-și îngroapte apropiata la marginea cimitirului Sfântul Lazăr, din capitală „în raza unde este preconizat să fie înmormântați cei contaminați cu coronavirus”, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, informează că defunctul NU prezintă pericol din punct de vedere epidemiologic.

„Un alt subiect despre care vreau să vorbesc astăzi este legat de cazurile tragice, de înmormântări. Nu vorbim despre pericolul defunctului, a cadavrului la înmormântare. După decesul cauzat de COVID-19, cadavrul nu prezintă pericol din punct de vedere epidemiologic”, a declarat Nicolae Furtună.

Furtună a specificat că pentru moment este indicat să se renunțe la o parte din tradiții, în special la slujba din biserică și la parastase. La fel, numărul persoanelor participante la înmormântare trebuie să fie limitat, păstrându-se distanța socială și măsurile de igienă.

„Pericolul cel mare este legat de tradițiile de a face înmormântările cu lume multă, cu slujbă acasă, la biserică și cu parastase. Aici sunt riscurile cele mari, pentru că aici se adună lume multă și este riscul eminent de a transmite virusul de la cel asimptomatic, la cel sănătos. Eu vreau să aduc aminte populației că COVID-ul ne-a dat din deget ca să ne debarasăm de unele tradiții, mode, obiceiuri moștenite din strămoși”, a mai adăugat Furtună.

Totodată, Nicolae Furtună a mai precizat că persoanele fără simptome respiratorii, cum ar fi tuse, nu trebuie să poarte mască medicală. El a reiterat că se recomandă utilizarea măștilor pentru persoanele care prezintă simptome de infecție și pentru persoanele care au grijă de pacienții infectați.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: