image
Sursa foto: Jurnal.md

Ministra Justiției, după Adunarea Generală a Judecătorilor: „Nu se dorește un CSM pentru a rezolva problemele din justiție”

Veronica Mihailov-Moraru, ministra Justiției Republicii Moldova, a reacționat după Adunarea Generală a Judecătorilor de ieri, care a fost în cele din urmă amânată. Aceasta a subliniat că amânarea alegerilor membrilor din CSM confirmă că se dorește în continuare ca țara să aibă o justiție defectuoasă, iar într-o asemenea situație, este nevoie de „soluții dure”.

Șefa de la justiție a precizat, totodată, că Adunarea de ieri avea menirea de a deveni o „șansă” pentru a debloca justiția statului moldovenesc.

„Adunarea Generală a Judecătorilor, de azi, a fost o șansă de a debloca situația precară din justiție, prin alegerea și formarea unui organ de autoadministrare. Cu regret, prin amânarea alegerilor membrilor CSM, înțeleg, că se dorește, dimpotrivă, perpetuarea situației grave din justiție. Reieșind din majoritatea opiniilor expuse de judecători, înțeleg, că interesul public mai puțin a contat și, că nu se dorește crearea unui CSM cu care să fie un nou început pentru rezolvarea problemelor din justiție, (numirea în funcție a judecătorilor, soluționarea mai rapidă a cazurilor, luarea deciziilor importante de administrare în sistemul judecătoresc). Astfel, se putea valorifica oportunitatea de a fi parte a reformei justiției și, mai ales, de a restabili imaginea sistemului judecătoresc”, a scris ministra justiției pe rețelele de socializare.

Veronica Mihailov a mai adăugat că își dorește ca sistemul judecătoresc să devină un partener pentru implementarea agendei de aderare la Uniunea Europeană în scopul consolidării domeniului justiției și anticorupției.

„În circumstanțele actuale, se impune întreprinderea unor soluții dure și, de această dată, chiar nu pot fi invocate acuzații de imixtiune”, a conchis aceasta.

Amintim că ieri s-a desfășurat, pentru prima dată în ultimii patru ani, Adunarea Generală a Judecătorilor din Republica Moldova. Ședința a fost însă pusă pe pauză.

Aceasta va fi reluată pe 28 aprilie, când se va discuta despre alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Adunarea Generală a Judecătorilor urmează să numească patru membri din cei cinci candidați selectați de Comisia Pre-vetting.

Noutăţile partenerilor

comentarii: