image
Sursa foto: Jurnal.md

Năstase: În timp ce ACUM căuta soluții, Dodon căuta pretexte; S-a înțeles cu Plahotniuc pentru un nou mandat de președinte

În momentul de față înțelegerile sunt făcute deja între Dodon și Plahotniuc, Dodon sperând că va avea tot sprijinul lui Plahotniuc pentru funcția de președinte pentru al doilea mandat. Este declarația copreședintelui blocului ACUM Platforma DA și PAS, Andrei Năstase.

„În rest, pe ei nu-i interesează țara, pe ei nu-i interesează faptul că noi riscăm să pierdem Acordul cu FMI, riscăm să nu mai obținem finanțarea europeană, care este suspendată tot din cauza lui Plahotniuc și Dodon și a legilor pe care le-au votat împreună socialiștii și Partidul Democrat. Pe ei nu-i interesează că Republica Moldova merge din rău în mai rău, sărăcia crește de la o zi la alta, exodul oamenilor crește de la o zi la alta”, a declarat Andrei Năstase la Europa Liberă.

În opinia președintelui Parlamentului, socialiștii au anunțat că pretind funcția de speaker, găsind astfel un pretext la comanda lui Plahotniuc.

„În timp ce Blocul ACUM și eu personal am căutat soluții constituționale, legale, soluții morale pentru țara noastră, pentru oamenii ei, socialiștii, și în principal cel care îi conduce formal și informal, Igor Dodon, au căutat diferite pretexte. Se știe foarte bine că partidul care ajunge în Parlamentul Republicii Moldova după un scrutin parlamentar cu un număr mai mare de deputați are pretenția la funcția de prim-ministru. Iată că în momentul în care Blocul ACUM și-a anunțat numele candidatului pentru funcția de speaker al Parlamentului care nu viza, bineînțeles, în mod prioritar funcția de premier, iată că socialiștii, la comanda lui Plahotniuc, au găsit acest pretext. Și au spus: „Nu! Noi vrem speakerul”, iar din punctul nostru de vedere, funcția de speaker este imperios necesară ca și o garanție a faptului că pachetul de acte normative privind deoligarhizarea statului, privind inițiativele anticorupție, privind inițiativele reformatoare ale justiției, ale instituțiilor statului să poată fi votate, să poată fi promulgate și să poată fi implementate”, a mai spus Andrei Năstase.

Copreședintele blocului ACUM Platforma DA și PAS a fost întrebat de acțiunile de mai departe în căutarea soluțiilor de deblocare a crizei politice.

„Pe lângă faptul că trebuie să ne ținem de cuvânt, să ne păstrăm valorile noastre esențiale, suntem obligați în continuare să căutăm soluții. Dacă într-o bună zi și alți deputați în Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv socialiștii vor conștientiza că mai presus decât interesele lor partinice, de grup, personale, sunt interesele publice, interesele țării, vor fi bineveniți să pună umărul la deoligarhizarea statului, dar întâi de toate să îmbrățișeze demersul nostru de reluare a ședinței de constituire a Parlamentului Republicii Moldova și de constituire a organelor sale de lucru pentru a demara votul asupra pachetului nostru de deoligarhizare și nu numai, ci pentru a decide cu privire la alegerile locale, pentru că este doar de competența Parlamentului, și nu este de competența niciunui organ, niciunei instituții din această țară, doar de competența Parlamentului Republicii Moldova”, a menționat Năstase.

„Acestea sunt lucruri esențiale care trebuie făcute și care nu au nicio scuză pentru mine personal și pentru colegii mei din Platforma DA și din Blocul ACUM, nu au nicio scuză nici din partea socialiștilor și nici din partea Partidului Democrat. Societatea noastră ar trebui să facă presiune pe cei pe care i-a trimis în Parlament să demareze lucrările Parlamentului Republicii Moldova în interesul oamenilor și în interesul țării și nu să susțină această nefuncționalitate arbitrară, nefuncționalitate artificial creată a Parlamentului Republicii Moldova, care face imposibilă inclusiv numirea datei alegerilor locale și alegerilor de la Chișinău”, a mai spus președntele Platformei DA.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: