Decizia a fost luată sâmbătă la o reuniune a consiliului guvernamental pentru afaceri externe şi apărare, condusă de premierul Tsipras.

Ministrul apărării, Panos Kammenos, a precizat că avioanele vor fi modernizate la nivelul modelului F-16 Viper. Programul priveşte 85 din cele 150 de avioane F-16 ale Forţelor Aeriene greceşti.

Acordul cu SUA a fost semnat în octombrie în timpul vizitei efectuate la Washington de premierul Tsipras, care a fost apoi imediat criticat la întoarcerea în ţară de cei care au considerat că Grecia va plăti prea mult. Suma vehiculată atunci a fost de 2,4 miliarde de dolari pentru zece ani, cuprinzând offset-ul (compensaţiile industriale) oferit de SUA, notează Agerpres.

Guvernul grec a anunţat ulterior că, după noi negocieri cu SUA, a reuşit o plafonare a costului până la 1,3 miliarde de dolari, o sursă din Ministerul grec al Apărării declarând acum agenţiei Reuters că ar fi vorba de un cost total de 1,2 miliarde de euro (1,45 miliarde de dolari).

Guvernul grec, care în curând va încheia al treilea program de ajutor financiar internaţional, consideră că acordul cu SUA privind avioanele F-16 nu ar trebui să îngrijoreze Uniunea Europeană, întrucât parametrii macroeconomici ai Greciei s-au îmbunătăţit.