image
Sursa foto: afp

Eurosceptici britanici vor să înfiinţeze un muzeu al Brexitului

Eurosceptici britanici au anunţat marţi că intenţionează să înfiinţeze un muzeu al Brexitului, care va prezenta istoria ”luptei pentru independenţa” Regatului Unit faţă de Uniunea Europeană (UE) şi au îndemnat publicul să doneze obiecte, relatează AFP.

Site-ul viitorului muzeu - www.museumofbrexit.uk - anunţă că vrea să strângă obiecte cât mai diverse, precum afişe sau ecusoane de campanie, fotografii, corespondenţă personală, înregistrări video sau discursuri, prin puncte de colectare repartizate în toată ţara.

”Obiectivul nostru este să creăm o colecţie care să le amintească generaţiilor viitoare istoria luptei pentru independenţa Regatului Unit”, anunţă site-ul.

Gawain Towler, secretarul proiectului şi un fost purtător de cuvânt al partidului britanic eurofob Ukip, a declarat pentru AFP că muzeul se va adresa atât mediului academic, cât şi marelui public, mai ales şcolilor.

”Există multe institute de integrare europeană”, a declarat el, subliniind că numeroşi experţi promovează argumentele susţinătorilor UE, dar nu şi pe cele ale celor pro-Brexit, care au obţinut totuşi o victorie în referendumul din iunie 2016 pe tema ieşirii de sub tutela europeană.

””Dacă nu începem o colectare, vom pierde multe probe documentare pentru arhivele noastre”, a apreciat el.

Towler a precizat că muzeul va fi creat în ”doi sau trei ani”, eventual în oraşul Lincoln, în estul Angliei.

Regatul Unit, care a intrat în Comunitatea Economică Europeană (CEE) în 1973, va părăsi UE pe 29 martie 2019.

Muzeul va expune, de asemenea, documentaţie provenind din campania în favoarea rămânerii în UE drept tot atâtea exemple de ”propagandă” europeană, a anunţat Gawain Towler.

Însă cei pro-UE nu sunt invitaţi să participe la acest proiect.

”Este o treabă serioasă. Este istoria noastră. Este vorba despre unul dintre momentele fondatoare ale istoriei noastre constituţionale”, a apreciat el.

Noutăţile partenerilor

comentarii: