image
Sursa foto: Jurnal.md

Reacția BNM la declarațiile lui Platon despre un nou jaf în sistemul bancar

Banca Națională a Moldovei a emis o reacție în urma declarațiilor lui Veaceslav Platon precum că în spatele companiei bulgare care și-a manifestat interesul de achiziționa Moldindconbank s-ar afla oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Potrivit lui Platon, compania bulgară a primit anterior refuz de la BNM pentru achiziția altor bănci din RM, iar din acest motiv a demisionat fostul guvernator al băncii centrale Sergiu Cioclea.

Declarațiile lui Platon sunt însă dezmințite de BNM. „Este o părere subiectivă, exprimată în mod tendențios de o persoană interesată, și nu corespunde adevărului, deoarece compania DOVERIE UNITED-HOLDING AD nu a primit vreodată refuzul Băncii Naționale, așa cum se vehiculează. Dimpotrivă, anterior compania menționată a depus o cerere și a obținut permisiunea prealabilă a BNM pentru achiziționarea unui pachet de acțiuni la BC „Victoriabank” S.A., care însă nu s-a materializat din motivele obiective ale acestui investitor potențial”, se spune într-un comunicat al BNM.

Potrivit băncii centrale, „indicatorii financiari din sistemul bancar arată că astăzi avem un sector sigur și transparent, supus unui control riguros din partea BNM, inclusiv la BC „Moldindconbank” S.A., unde este instituit încă din 2016 regimul de intervenție timpurie (supraveghere specială). În consiliul băncii sunt experți străini profesioniși și imparțiali. Mai mult decât atât, actualul cadru juridic exclude posibilitatea unor scheme frauduloase prin intermediul băncilor licențiate”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: