image
Sursa foto: jurnal.md

Un judecător cunoscut pentru critici la adresa regimului cere suspendare din funcție ca să candideze la alegeri; Decizia CSM

Consiliului Superior al Magistraturii a respins cererea magistratului Gheorghe Balan de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, care vrea să fie suspendat din funcție în perioada campaniei electorale. Cunoscut pentru criticile sale la adresa sistemului, Gheorghe Balan afirmă că va contesta hotărârea CSM. Judecătorul se gândește și la o posibilă demisie, pentru a fi liber în calitate de candidat pentru alegerile parlamentare din februarie.

„Intenționez să candidez la funcția de deputat în parlament la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Pentru a evita pornirea altor proceduri disciplinare, abuzive în privința mea, am solicitat ca în conformitate cu prevederile art. 24, al.1, litera c, să fiu suspendat începând cu data de 17 decembrie 2018”, a declarat magistratul, pentru Jurnal TV.

Judecătorul spune că a prezentat și documentele necesare pentru a trece toate filtrele comisiei de integritate.

„Am depus actele pentru a fi verificat, după cum a fost comunicat, tuturor candidaților care intenționează să candideze din partea blocului constituit de către partidele Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate. Urmează să trec procedurile care au fost instituite de către aceste două partide, filtrele care urmează să le trec și în dependență de rezultate, vor decide dacă urmez să fiu admis pentru a candida din partea societății civile”, a mai spus judecătorul.

Balan urmează să studieze hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, pe care o va contesta. Judecătorul ne-a comunicat că se gândește și la o posibilă demisie.

„Dar dacă nu va fi posibil în alt mod, o să analizez posibilitatea unei demisii din funcția de judecător, dacă alte posibilități legale de a participa în cadrul campaniei electorale nu voi găsi”, afirmă Gheorghe Balan.

În aprilie curent, Colegiul Disciplinar din subordinea CSM a propus demiterea lui Gheorghe Balan, în baza unei sesizări a Serviciului de Informații și Securitate, dar și a unei plângeri semnate de autoritățile satului Puhăceni, raionul Anenii Noi. Ulterior, inițiativa a fost aprobată de CSM, pe motiv că Balan ar fi abordat public procesele de judecată pe care le-a intentat, dar și că s-ar fi implicat în politică. Gheorghe Balan a catalogat această inițiativă de demitere drept o răzbunare după ce s-ar fi opus sistemului. Aceasta a fost contestată la Curtea Supremă de Justiție și este programată spre examinare în ianuarie 2019.

Anul trecut, magistratul Gheorghe Balan a ţinut un discurs tăios în faţa celor 350 de judecători prezenţi la Adunarea Generală a Judecătorilor, reproşându-le că au ajuns să slujească „un individ care aproape a atins demenţa”. Balan a comparat sistemul judecătoresc cu o „stână” plină de laşi şi incompetenţi. Judecătorul şi-a îndemnat colegii de breaslă să se oprească până nu e târziu şi i-a avertizat că „executanţii de astăzi pot fi executaţii de mâine”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: