image
Sursa foto: jurnal.md

Reprezentantul OMS în Republica Moldova: „Pregătirile pentru erupția COVID-19 în RM au început încă în ianuarie”

Șeful Biroului regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, Igor Pocanevici, susține că în Republica Moldova încă din luna ianuarie au început pregătirile ca să se facă față erupției pandemiei de COVID-19, atunci când au fost înregistrate primele cazuri în China.

De la înregistrarea primulului caz de COVID-19 în RM din 7 martie și până în prezent, cifra celor diagnosticați cu noul coronavirus a ajuns la 1056, peste 240 dintre aceștia fiind cadre medicale. Totodată, 22 de persoane au decedat.

În cadrul emisiunii „O nas” de la Jurnal TV, șeful Biroului regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, Igor Pocanevici, a menționat că în RM pregătirile pentru prevenirea izbucnirii epidemiei COVID-19 au început în luna ianuarie, odată cu primele cazuri înregistrate în China.

„Pregătirile pentru erupția virusului au început în ianuarie, când au fost înregistrate primele cazuri de infecție în China. Deja atunci au fost lansate apeluri către țări, au fost evaluate riscurile, era clar din start că virusul are potențial pandemic. Din ianuarie au început să fie elaborate scenarii de pregătire a echipamentelor, a punctelor vamale”, a spus Pocanevici.

Moderatoarea emisiunii, Maria Levcenco, a menționat că oamenii văd cu totul altfel această situație și susțin că în spitale nu sunt hrăniți așa cum trebuie, nu sunt blocuri sanitare, unii își fac nevoile în căldări, medicii nu au echipamente, iar în spitalele din republică predomină haosul.

La rândul său, Pocanevici a declarat că sistemul de sănătate conține mai multe departamente și fiecare are anumite responsabilități. Sectorul medical trebuie să se ocupe de aprovizionarea cu cele necesare a spitalelor și cadrelor medicale și să prevină anumite situații.

Invitatul a fost întrebat de ce în condițiile în care acesta apreciază acțiunile guvernului în lupta cu pandemia COVID-19, totuși avem atâția medici infectați, iar spitalele au devenit focare de infecție.

„Spitalele din start sunt centre de infecție, indiferent de virus. Dacă să ne uităm și în alte state, medicii la fel se îmbolnăvesc de acest virus și chiar decedează. Dacă să vorbim despre RM, au fost efectuate anumite traininguri pentru prevenirea infecției, s-au elaborat și repartizat materiale informaținale pentru toți medicii”, a punctat Pocanevici.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: