image
Sursa foto: mediafax.ro

Donald Trump insistă că Statele Unite vor construi un zid la frontiera cu Mexicul

Preşedintele Donald Trump a reiterat, sâmbătă seară, că Statele Unite vor construi un zid la frontiera cu Mexicul, subliniind că acordul pentru depăşirea impasului bugetar nu reprezintă o concesie şi avertizând că urmează negocieri dure cu opoziţia.

„Termenul de 21 de zile va trece foarte rapid. Negocierile cu democraţii vor începe imediat. Nu va fi uşor să ajungem la un acord, ambele părţi sunt foarte defensive. Argumentele în favoarea securităţii naţionale au devenit mai solide din cauza a ceea ce se întâmplă la frontieră. Prin dialog, vom construi zidul!", a declarat Donald Trump prin Twitter, scrie mediafax.ro.

Donald Trump, un politician republican, a subliniat că decizia de a debloca temporar impasul bugetar nu reprezintă o concesie făcută opoziţiei democrate. „Pur şi simplu, am grijă de milioanele de oameni afectaţi puternic de blocajul guvernamental", a insistat preşedintele SUA.

Donald Trump a semnat sâmbătă dimineaţă ordonanţa executivă care prevede reluarea temporară a activităţilor agenţiilor guvernamentale federale, în contextul impasului bugetar, informează site-ul agenţiei Associated Press. Donald Trump a semnat ordonanţa executivă în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă (sâmbătă dimineaţă, ora României). Decretul prezidenţial, aprobat rapid de Senat şi de Camera Reprezentanţilor, prevede fonduri pentru agenţiile guvernamentale până pe 15 februarie. În această perioadă, Donald Trump va continua negocierile cu liderii opoziţiei democrate pentru a obţine 5,7 miliarde de dolari în scopul construirii unui zid la frontiera Statelor Unite cu Mexicul.

Preşedintele SUA anunţase vineri seară că a ajuns la un acord temporar pentru încetarea celui mai lung blocaj guvernamental din istoria Statelor Unite. „Sunt foarte mândru să anunţ astăzi că am ajuns la o înţelegere pentru a pune capăt blocajului guvernamental şi pentru a redeschide agenţiile federale", a declarat liderul de la Casa Albă.

În cazul în care Donald Trump nu va ajunge la niciun acord definitiv cu liderii din Congres, blocajul bugetar va reapărea după 15 februarie. Poziţia lui Donald Trump în negocieri este fragilă, în contextul în care, potrivit sondajelor, majoritatea cetăţenilor americani îi atribuie lui criza bugetară. „În cazul în care nu vom reuşi să ajungem la un acord corect cu liderii Congresului, agenţiile guvernamentale fie îşi vor înceta din nou activităţile pe 15 februarie, fie voi folosi prerogativele pe care mi le conferă Constituţia SUA pentru a aborda această situaţie de urgenţă", a afirmat Donald Trump cu ocazia semnării decretului.

Preşedintele a semnalat că ar putea decreta starea de urgenţă la frontieră pentru a putea aloca singur fonduri destinate construirii zidului, dar o astfel de situaţie ar fi contestată în instanţe judiciare.

Activităţile a numeroase agenţii guvernamentale federale din Statele Unite au fost blocate începând din 22 decembrie 2018 din raţiuni bugetare, din cauza faptului că Donald Trump şi liderii Congresului nu au ajuns la un acord prin care să fie finanţată construirea unui zid la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic. Donald Trump cere 5,7 miliarde de dolari pentru acest proiect controversat, promis în campania electorală din 2016. Aproximativ 800.000 de angajaţi ai agenţiilor guvernamentale federale din Statele Unite au fost afectaţi direct de blocajul bugetar, neprimind salariile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: