image
Sursa foto: pdm.md

Examinarea dosarului privind finanțarea ilegală a PD în campania electorală din 2014, amânată până după alegeri

O nouă amânare în dosarul, în care afaceristul Veaceslav Platon cere Comisiei Electorale Centrale recunoașterea finanțării ilegale a Partidului Democrat în campania electorală din 2014. Platon insistă că Partidul Democrat se află la putere contrar legii, deoarece formațiunea condusă de către Vladimir Plahotniuc a beneficiat de banii sustrași din sistemu bancar. Următoarea ședință a fost programată după alegerile din 24 februarie.

Jurnal TV a dezvăluit într-o investigație că în 2014, primarul de Orhei, Ilan Șor, a sponsorizat două concerte electorale ale PD-ului, iar informația nu se regăsește în rapoartele financiare ale partidului. Reprezentantul Comisiei Electorale Centrale nu s-a prezentat la ședința de astăzi, însă a trimis în instanță o cerere, prin care și-a motivat absența.

„Acum se află în ajun de pregătirea alegerilor, sunt ocupați și nu pot fi prezenți. Instanța dacă va considera poate amâna ședința, dar începând cu 14 martie”, spune avocatul Alexandru Botnariuc.

Totodată, la începutul procesului a făcut două solicitări și avocatul lui Platon. Doar că, acestea au fost respinse ca neîntemeiate.

„S-a solicitat reclamarea probei de la Curtea de Apel Cahul referitor la sentința în privința lui Ilan Șor, deoarece în răspunsul oferit de către Procuratura Anticorupție domnului Platon Veaceslav se menționează că: afirmațiile indicate în contestațiile depuse de către domnul Platon face obiectul examinării cauzei în privința lui Ilan Șor ce ține de compania Hezburg LLP. Astfel, noi considerăm că pentru examinarea obiectivă este necesar de reclamat această probă să vedem pentru ce au fost cheltuiți acești bani, dacă face obiectul examinării cauzei”, mai spune avocatul.

Botnariuc susține că lui Șor i-au fost recalificate acțiunile, în instanța de fond.

„Ultimului de la art.190, al.5, în art.196, adică a constatat că nu a fost însușire. Înseamnă că a acționat persoana în interesele altcuiva. Nu a folosit acești bani. Înseamnă că trebuie să cunoaștem unde au fost folosiți. Dacă au fost folosiți acești bani pentru finanțarea Partidului Democrat la alegerile din 2014. Instanța a respins această cerere ca neîntemeiată”, afirmă Alexandru Botnariuc.

O altă solicitare a apărătorului era adresată Procuraturii Anticorupție.

„A doua cerere de reclamare a probei a fost interpelarea Procuraturii Anticorupție referitor la faptul ca să fie informată instanța dacă până în prezent a fost efectuată comisia rogatorie despre care s-a vorbit încă din vară, anul 2018 în autoritățile din Italia, pentru a afla informația referitor la informațiile din contestație. Această cerere, de asemenea, a fost respinsă ca neîntemeiată și instanța a amânat după aceasta examinarea cauzei pe data solicitată de către reprezentantul CEC”, spune apărătorul.

Avocatul are o explicație pentru amânările în acest caz.

„Vedem că se tărăgănează examinarea acestei cauze intenționat, pentru că instanța se va expune după alegeri care vor avea loc pe 24 februarie pentru a nu deranja așa să spunem opinia publică de acțiunile care întreprind acești oameni”, a declarat avocatul Alexandru Botnariuc.

Precizăm că în 2014, înainte de alegerile parlamentare, PD a organizat un concert care a durat două zile - pe 26 și 27 noiembrie. Atunci, pentru fanii PD a cântat Toto Cutugno, iar din Rusia au venit Maxim Galkin, Laima Vaikule și Andrei Malahov. Anume prezența acestor patru ar fi fost asigurată de Șor. Despre asta a vorbit unul dintre avocații lui Platon, Ion Crețu, care a obținut din surse, ale căror identitate vrea s-o protejeze, extrasele din conturile firmelor implicate în frauda bancară din 2014. Rulajele arată că Banca Socială și Unibank au eliberat două credite neperformante pe contul unei firme a lui Șor, care ulterior prin companii offshore a finanțat deplasarea și prestația artiștilor străini. În rapoartele financiare ale PD-ului nu se regăsesc însă aceste cheltuieli. Purtătorul de cuvânt al PD a calificat anterior acțiunile avocaților lui Platon drept o încercare de a-și apăra clientul, iar purtătorul de cuvânt al Partidului Șor a refuzat să ofere un comentariu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: