image
Sursa foto: rise.md

Averile polițiștilor de frontieră: Milioane strânse la nunți, donații, companii ascunse și mașini luxoase la preț de nimic

Polițiști de frontieră care câștigă milioane la nunți, au donații generoase de la rudele aflate în străinătate și care își achiziționează mașini luxoase la prețuri mici. Asta au reușit să descopere reporterii RISE Moldova după ce au răsfoit peste cinci sute de declarații de avere și interese personale ale acestora. Dincolo de hotarul integrității, unii își ascund companiile și se împrumută de la afaceriști conectați la oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Colonelul Vitalie Briceag lucrează în Ministerul de Interne de peste douăzeci de ani. În prezent, el deține funcția de șef al Direcției urmărire penală din cadrul Poliției de Frontieră. În declarația de avere completată anul trecut lipsesc două companii. Prima este Iurvicom din care Briceag deține 50% din capitalul social, iar a doua se numește Ecvima-Grup, deținută în proporție de 100% de soția sa, Ecaterina.

Experta anticorupție Cristina Țărnă a explicat pentru RISE Moldova de ce angajații publici sunt obligați să declare companiile pe care le dețin.

„Dacă ai o companie, alți subiecți ai declarării cu care depui declarația (soția, copii minori) și ei dețin o anumită calitate într-o anumită companie, e important să fie indicat lucrul acesta în declarație ca să se cunoască zona intereselor personale, nu neapărat că îți produce sau nu îți produce venituri, fiindcă ar putea să fie folosit și în scopuri de spălare de bani, să participe pur și simplu în niște licitații aranjate”, afirmă expertul anticorupție Cristina Țărnă.

În 2017 Briceag a primit de la tatăl său o casă cu piscină, estimată oficial la aproape două milioane de lei. Situată în suburbia Chișinăului, în localitatea Colonița, casa are aproape 300 de metri pătrați. Briceag împreună cu soția conduc șapte automobile, dintre care două se află în proprietate, iar celelalte cinci sunt deținute prin diferite tipuri de contracte. Vitalie Briceag a evitat orice dialog cu sursa.

În 2017 Vitalie Briceag a împrumutat 4 milioane de lei de la omul de afaceri Ghenadie Boleacu, proprietar al localului „Sala de Aur”, dar și deținător al lanțului de magazine de mobilă – Ambianța. Creditul încasat de comisarul Briceag a fost contractat pentru o perioadă de 10 ani, fără dobândă. În același an, sub aceleiași condiții de creditare, și soția sa a împrumutat aproape un milion de lei de la Dorin Pavelescu, o persoană-cheie din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc. Pavelescu fiind întrebat în ce relație este cu Briceag și de ce i-a oferit un împrumut fără dobândă, acestea a spus că va reveni cu un apel, însă nu a mai făcut-o. RISE a obținut documente care demonstrează că, Dorin Pavelescu, cot la cot cu speakerul Andrian Candu, au reprezentat prin procură mai multe companii străine conectate la afacerile lui Plahotniuc.

Oleg Papuc este un alt angajat al Poliției de Frontieră care nu a declarat nicio companie. Din declarația de avere și interese personale lipsește firma deținută de soția lui, Diana. Întreprinderea se numește Dicomas Prim și a fost creată în 2013. Încă de la fondare, Diana Papuc este și administratoarea firmei, însă și această calitate lipsește din declarația lui Oleg Papuc, scrie RISE Moldova.

Dicomas Prim deține o gheretă de detergenți în localitatea Vadul lui Vodă. Într-un anunț publicat în 2014 pe site-urile de recrutări, Oleg Papuc apare drept persoană de contact pentru doritorii de a se angaja la chioșcul din Vadul lui Vodă. Papuc lucrează în cadrul Poliției de Frontieră din 2010. Trei ani mai târziu, el a fost sancționat disciplinar cu un „avertisment” pentru că nu și-a îndeplinit calitativ obligațiile de serviciu. În acest caz, Papuc s-a dus în judecată și a cerut anularea ordinului prin care a fost pedepsit, însă a pierdut dosarul cu Poliția de Frontieră.

Sume enorme se regăsesc și în declarația de avere a unei alte angajate a Poliției de Frontieră. Alina Ududovici lucrează în Direcția cooperare internațională. În 2017, aceasta s-a căsătorit, iar acest eveniment i-a adus o căruță cu bani. Aproape patru milioane de lei, sumă este 30 de ori mai mare decât a reușit proaspăta familie să câștige timp de un an din salarii. Soțul Alinei, Dumitru Ududovici, deține 50% din compania Dovimar-Trans, care se ocupă în special cu exportul de fructe și legume. Tot în 2017, această companie a câștigat un contract de achiziție în valoare de peste un milion de lei pentru a furniza „echipamente” către Regia Autosalubritate, Reparații și Amenajare din Hâncești. Solicitată pentru o reacție prin intermediul unei rețele de socializare Alina Ududovici a spus că nu oferă „informații personale”.

Din analiza declarațiilor de avere depuse de polițiștii de frontieră, pe parcursul ultimilor ani, sursa a observat că unii angajați au indicat prețuri mici la automobilele pe care le dețin, indiferent de model, marcă sau anul fabricării.

De exemplu, Victoria Cebanița care lucrează în Serviciul integritate profesională din cadrul Poliției de Frontieră a indicat că și-a procurat un automobil Smart Forfour fabricat în 2005 la prețul de doar o mie de lei, echivalentul a 50 de Euro. Eugen Levco, angajat în cadrul Serviciului tratate al Direcției cooperare internațională a procurat un automobil de model Renault, fabricat în 2007, cu suma de 500 de Euro. Și Vasile Pîslaraș, șeful Secretariatului a Poliției de Frontieră a cumpărat un Nissan Qashqai din 2007 și o mașină mai mică de tip smart, fabricată în 2001, indicând prețul pentru fiecare de 500 de Euro. Tot cu 500 de Euro și-a procurat un Volkswagen Passat din 2012 și Veaceslav Scurtu, angajat în Direcția generală control al Frontierei. Laurențiu Moraru, șeful Serviciului evidență din cadrul Poliției de Frontieră a scris că a dat mai puțin de 500 de Euro pentru o Toyota din 2007 și că a plătit 250 de Euro pentru un Hyundai din 2010. RISE Moldova a aflat că, anul trecut, Moraru și-a scos la vânzare automobilul Hyundai la un preț de 50 de ori mai mare decât cel indicat în declarația de avere.

Nici la capitolul donații încasate în 2017 polițiștii de frontieră nu o duc rău. Cel mai mult a încasat: Veaceslav Garștea, șeful-adjunct al Poliției de Frontieră. El a primit peste 85 de mii de euro de la sora sa din Spania. Pe locul doi se situează: Nicolae Culeac, un subaltern de al lui Garștea. Acesta a încasat peste 40 de mii de euro de la sora și cumnatul său din România. Contactat de RISE Moldova, polițistul Nicolae Culeac le-a răspuns scurt cu trei întrebări: „Ce anume vă interesează? Și care ar fi motivul că vă interesați? Și ce ați văzut neclar?”. Ulterior, Culeac a evitat orice dialog.

Angajații responsabili de la Autoritatea Națională de Integritate, fiind întrebați dacă au verificat în ultimii doi ani declarațiile de avere și interese personale ale polițiștilor de frontieră, au spus că: „din statisticile pe care le avem la moment, au fost examinate două sesizări de genul dat. În privința unei sesizări a fost emis procesul-verbal de clasarea cauzei și a doua sesizare este în lucru”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: