image
Sursa foto: jurnal.md

Colegul lui Dodon, Filipov, denunțat la PG: Nu s-a opus fărădelegilor lui Krasnoselski; „Deține cetățenia statului fantomă”

Deputata Platformei DA Stela Macari a depus un denunț la Procuratura Generală prin care a reclamat ilegalitățile comise de președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov. Potrivit denunțului, Filipov, contrar atribuțiilor sale funcționale, nu a întreprins nimic pentru a stopa fărădelegile comise de regimul nerecunoscut de la Tiraspol, care a ocupat cu posturi militare ilegale satele Roghi, Vasilievca și Corjova, izolând oamenii din aceste localități subordonate Chișinăului de restul lumii.

Potrivit deputatei, Grigore Filipov a acționat contrar prevederilor art.35 din Legea privind administrația publică locală. Filipov nu a întreprins nicio măsură menită de a menține integritatea teritorială a Republicii Moldova, în special a localităților din raionul în care acesta este președinte. Acesta nu a sesizat șeful statului și alte autorități competente pentru a lua măsurile necesare în vederea menținerii integrității teritoriale a Republicii Moldova, nu a sesizat inspectoratul de poliție privind asigurarea ordinii publice, înlăturarea obstacolelor create artificial pentru a îngrădi libera circulație și alte drepturi constituționale ale cetățenilor din aceste localități.

Deputatul Chiril Moțpan a reiterat azi, în cadrul unei conferințe de presă, că ultimile evenimente care s-au produs în Zona de Securitate a RM au atras nemulțumirea localnicilor și, în special, a veteranilor războiului de la Nistru. Această stare de lucruri însă nu a afectat regimul lui Dodon.

„Grigore Filipov, președintele raionului Dubăsari, făcea declarații senine că nu-și poate asuma responsabilitatea pentru ceea ce fac autoritățile anticonstituționale și că, cică, ar fi o înțelegere între Dodon și Krasnoselski. Platforma DA a făcut o declarație, prin care a condamnat inacțiunile acestui guvern și a cerut, între altele convocarea de urgență a unei ședințe de guvern pe subiectul posturilor instalate ilegal, ceea ce nu s-a întâmplat. Platforma DA a mai solicitat aplicarea hotărârii Curții Constituționale n.14 din 02.05.2017 cu privire la Transnistria ca „teritoriu ocupat”, aceasta însemnând adoptarea unor alte măsuri și politici față de regimul de la Tiraspol și accelerarea politicilor de democratizare, decriminalizare și demilitarizare a regiunii, condiționând orice legături economice externe cu garanții de protejare a drepturilor și libertăților cetățenilor RM în această regiune”, a menționat deputatul Chiril Moțpan

În contextul celor întâmplate, Stela Macari a concluzionat că actualul președinte Igor Dodon demonstrează că e mai degrabă o slugă a lui Krasnoselski, împreună cu colegul său de partid, Grigore Filipov. Acesta din urmă, fiind demnitar, deține și așa-zisa cetățenie transnistreană și a jurat pe aşa-zisa „constituție” Tiraspolului că va servi statul fantomă.

„Este mai mult decât clar pentru toți că Igor Dodon și-a promovat în funcții înalte doar persoane loiale regimului de la Kremlin, exemplul lui Filipov,, inclusiv cu prețul amenințării securității statului şi integrității teritoriale pentru care mii de cetățeni, veteranii de război, au luptat cu arma în mână”, a concluzionat Stela Macari.

Solicitat de Jurnal.md, președintele raionului Dubăsari a refuzat să comenteze aceste declarații. El a menționat că în scurt timp va fi emis un comunicat care va fi afișat pe pagina instituției.

Potrivit Moldova Curată, Grigore Filipov este membru al PSRM. Acesta este tatăl finului de cununie al lui Igor Dodon. De asemenea, el este tatăl lui Vadim Filipov, membru la CEC, desemnat de PSRM.

Amintim că, pe 2 iulie, președintele Igor Dodon a vizitat localitățile din raionul Dubăsari. Acesta a fost și pe platoul Coșnița, unde și-a filmat ultimul episod din vlogul „Președintele răspunde”. La întoarcere la Chișinău, Igor Dodon nu a pomenit nimic despre situația dezastruoasă din regiune, nu a suflat niciun cuvânt despre localitățile îngrădite cu posturi militare ilegale și despre problemele legate de libera circulație cu care se confruntă oamenii din această zonă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: