image
Sursa foto: Jurnal.md

Bugetul de stat pentru 2019, RECTIFICAT de Guvern; Gavrilița: „Legea salarizării ne costă cu 1,2 miliarde de lei mai mult”

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind rectificarea bugetului de stat pentru 2019. Astfel, veniturile la bugetul de stat scad cu 3,6 la sută sau cu 1,4 miliarde de lei. Cheltuielile au fost diminuate cu 1,3 miliarde de lei, iar deficitul cu - 164 de milioane de lei.

Bugetul a fost rectificat din cauza revizuirii indicatorilor macroeconomici, dar și a necesităților pentru implementarea legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, inițiată de guvernarea precedentă.

„Legea salarizării în sectorul bugetar ne costă cu 1,2 miliarde mai mult decât se prognoza. Aceste cifre se pot schimba pe parcursul anului”, a menționat ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița.

„Am lucrat din greu ca să ne asigurăm că reluăm programul cu FMI și putem primit suportul bugetar. Ne-am asigurat că vom putea să plătim nu doar salariile și pensiile, dar și să construim drumuri, să facem reparații, pentru angajații APL etc. Toate aceste acțiuni sunt menite să readucă bugetul într-o balanță normală. Am negociat cu FMI toți parametrii bugetul. Ne gândim cum să asigurăm un viitor copiilor noștri și să putem învesti în dezvoltare”, a adăugat ministrul Finanțelor.

„Am văzut alocații bune pentru Ministerul Educației. Este important ca profesorii să fie susținuți. Vă întreb pe când polițiștilor? Ar trebui să dăm semnal clar că poliția nu va fi uitată. Noi în interior căutăm resurse, căutăm să tăiem cheltuielile căpeteniilor unor structuri, pentru automobile de mii de euro, etc. Îndemn asta să facă toate ministerele. S-au lefăit reprezentanții oligarhului din toate ministerele”, a comentat ministrul de Interne, Andrei Năstase.

„Este o discuție dificilă pe care o vom avea în contextul bugetului pentru 2020. Înghețarea relațiilor cu partenerii externi a însemnat că nu au fost elaborate programe noi. Va trebui să facem o evaluare a legii privind sectorul bugetar ca să înțelegem cum se poate interveni pe diferite categorii pentru a crește salariile”, a fost răspunsul șefei de la Finanțe.

Potrivit prognozelor, la sfârșitul anului curent, soldul datoriei de stat va fi de 58 de miliarde de lei, cu 4 miliarde de lei mai puțin. Ponderea în PIB va fi de 28,1 la sută, cu 2,2 puncte procentuale.

Legea Bugetului de Stat 2019 by Jurnal on Scribd

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: