image
Sursa foto: Jurnal.md

Republica Moldova regresează și perspectivele europene sunt tot mai departe // EXPERȚI

Republica Moldova regresează și perspectivele europene sunt tot mai departe. Experții explică acest lucru prin declinul înregistrat în justiție, dar și în alte domenii importante într-un stat de drept.

Dacă este vreun progres, acesta se întâmplă datorită Acordului de Liber Schimb, afirmă autorii unui studiu prezentat la Chișinău.

Șansele unei perspective europene pentru Republica Moldova sunt mai mici, decât erau la începutul lansării Parteneriatului Estic, acum zece ani, spun experții, care vorbesc de regrese în multe domenii.

Regrese s-au înregistrat la capitolele ”securitatea internațională”, ”dialogul politic” și ”cooperarea”.

Experții au observat o dinamică pozitivă în ce privește cooperarea sectorială și comerțul. Despre declinul în cele mai importante domenii a vorbit și șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

Acest lucru se întâmplă din cauza intereselor unor grupuri, a declarat la rândul său expertul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Rusu. El a invocat modalitatea de funcționare a Consiliului Superior al Magistraturii și numirea judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție.

Dacă Republica Moldova înregistrează succese, acestea se întâmplă datorită Uniunii Europene, a subliniat ambasadorul Peter Michalko.

Lansat în 2009, Parteneriatul Estic are scopul să aprofundeze și să consolideze relațiile dintre Uniunea Europeană, statele sale membre și vecinii săi din est: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: