image
Sursa foto: jurnal.md

Mofturi de deputat? Lebedinschi le solicită managerilor de licee rapoarte detaliate; „Li se cer kilograme de maculatură”

Preşedintele Comisiei parlamentare, cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Adrian Lebedinschi, a trimis o scrisoare pe adresa managerilor de licee din Republica Moldova, în care le solicită răspuns la vreo 13 întrebări. Acestea vizează în special activitatea financiară a instituţiilor de învăţământ.

Deşi Lebedinschi solicită informaţia în numele Comisiei de specialitate, mai mulţi deputaţi, membri ai acestei Comisii, ne-au informat că nu au idee care ar fi scopul şi rostul colectării acestor informaţii.

Lebedinschi le solicită directorilor de licee tabele cu analiza comparativă a bugetelor pentru anul 2019-2020, cheltuielile pentru „educaţia incluzivă” şi să i se explice „necesitatea financiară” efectuată în acest scop. El mai cere tabelele cu salariile profesorilor, lista cadrelor, sarcina didactică, lista claselor, numărul elevilor şi limba străină pe care o studiază aceştia.

Totodată Lebedinschi se arată interesat de planurile de achiziţii ale instituţiilor de învăţământ pentru anul 2020 şi ce investiţii au realizat acestea în 2019.

Solicitat de Jurnal.md, deputatul Lilian Carp, membru al acestei Comisii, ne-a informat că nu are idee la ce i-ar folosi aceste informaţii lui Lebedinschi.

„Există Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării care deţine şi operează cu astfel de cifre. Eu prima oară aud de un astfel de demers. Nu ştiu pentru ce are nevoie de el. Comisia de specialitate se întruneşte săptămâna viitoare. Cert e că mai multe instituţii din subordinea Educaţiei, Culturii şi Cercetării la momentul actual încă nu şi-au primit salariile pentru luna decembrie. Aceasta e întrebarea care ar trebui să ne preocupe azi pe toţi”, a spus deputatul.

La rândul său, deputata Maria Ciobanu, membră a acestei Comisii, a precizat că nu ţine de competenţa unei Comisii parlamentare să solicite asemenea informaţii, mai ales un volum atât de mare de date.

„Profesorii, managerii școlari nu mai pot ieși din hârțoage, deoarece atât Direcțiile raionale/municipale Educație, cât și Ministerul de resort, le solicită kilograme de maculatură scrisă. Lebedinschi Adrian a decis să nu rămână în urma ministrului Popovici și a expediat și dânsul în toate instituțiile de învățământ o depeșă, prin care obligă managerii școlari să-i trimită răspunsuri la 13 întrebări. Lebedinschi habar nu are ce presupune munca unui manager şcolar. L-am mai întrebat de câteva ori pentru ce întruneşte aproape în fiecare săptămână zeci de angajaţi din diferite domenii, fără să ne anunţe şi pe noi, membrii Comisiei parlamentare, care îi este scopul? Mi-a răspuns că nu cunoaşte niciun domeniu din cele acoperite de Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media şi are nevoie de documentare”, afirmă Ciobanu.

Deputata observă că e nevoie de săptămâni întregi ca să dai răspuns la demersul trimis pe adresa managerilor de licee. „Când să se mai pregătească de ore profesorii? Când să mai citească ceva? Aşa e când fiecare are pretenţia să le cunoască pe toate”, a conchis Maria Ciobanu.

docdoc
docdoc

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: