image
Sursa foto: politia.md

„Phishing”- o metodă de înșelătorie online: Poliția vine cu recomandări pentru a nu ajunge prada fraudelor bancare

Multe dintre fraudele din mediul online sunt deja cunoscute, dar specialiștii în securitate cibernetică din cadrul Poliției avertizează și oferă informații importante pentru a nu deveni victime ale escrocilor. Phishing-ul reprezintă o fraudare a informațiilor bancare. De obicei, acest tip de atac apare ca un mesaj online care pretinde să fie de la bancă și care-ți cere să dai click pe un link sau un atașament. In felul acesta sunt capturate informațiile tale bancare precum parola de acces, număr de card, etc.

In cazul în care primești astfel de mesaje, cel mai bine este să le ștergi, mai ales dacă conțin link-uri sau atașamente. Deseori, escrocii încearcă să imite instituții legitime și se bazează pe faptul că utilizatorii de net sunt adesea foarte grăbiți. Astfel, atunci când accesați link-uri, manifestați atenție sporită la securitatea site-ului unde vă introduceți datele și evitați efectuarea tranzacțiilor de pe rețele wifi publice.

Pentru prevenirea unor astfel de fraude, poliția vine cu un set de recomandări:

- Nu accesați mesajele pop - up de tipul celor descrise mai sus și link-urile din mesaje parvenite de la adrese necunoscute.

- Nu deschideți documentele atașate la aceste mesaje!

- Înainte de efectuarea plăților pe Internet pentru bunurile sau serviciile alese acordați o atenție deosebită verificării parametrilor de securitate a site-ului. Aceasta se poate vedea căutând simbolul sub formă de lacăt închis afișat de browser-ul utilizat și prezența litere "s" (reprezentând "secure" - în condiții de siguranță), "https://" la începutul adresei site-ului. Aceste elemente informează că site-ul utilizează o conexiune securizată, iar informațiile despre tranzacție nu vor fi divulgate către persoane terțe. Dacă aceste elementele nu sunt disponibile cumpărătura urmează a fi abandonată.

- Nu faceți achitări la comercianți - internet necunoscuți, dubioși și fără recomandări de încredere.

- Nu folosiți pentru plățile online carduri bancare cu solduri mari. Dacă este posibil, cel mai bine este să folosiți în acest scop un card bancar separat, destinat doar plăților pe internet.

- La utilizarea smartphone - urilor sau tabletelor pentru tranzacții de achitare cu cardul bancar, nu uitați să le verificați de prezență virușilor. Asigurați toate dispozitivele de la care efectuați plăți pe internet cu programe antivirus actualizate, eficiente și legale, cât și actualizarea promptă a acestora.

- Nu lăsați cardul bancar la vedere și nu permiteți fotografierea sau xerocopierea acestuia de persoane care nu sunt autorizate pentru astfel de acțiuni.

- Nu divulgați nimănui informațiile Dvs. personale sau detalii despre cardul bancar (numărul de card, data expirării, numărul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe spatele cardului, etc.) ca răspuns la e-mailuri, mesaje SMS (chiar dacă acestea provin din numele băncii), pe paginile de site-uri web, care nu sunt concepute pentru a efectua plăți pentru bunuri și servicii sau prin telefon.

- Nu uitați că pentru orice transferuri de bani, recompense, bonusuri, etc. pe cardul dvs. bancar , persoana care va face un astfel de transfer are nevoie doar de numărul cardului! Dacă pentru efectuarea transferului, ridicarea câștigului, a recompensei etc. vi se cere codul PIN al cardului, data expirării, CVV/CVC codul acestuia, trebuie să vă alarmați și să cunoașteți că aceștia sunt infractori

- Activați serviciul VB24 SMS și primiți mesaje de notificare pe telefon imediat ce s-a înregistrat vreo operațiune pe contul/cardul bancar. Dacă primiți un mesaj SMS prin care veți fi informat că s-a efectuat vreo operațiune cu cardul Dvs. pe care nu o recunoașteți și nu ați realizat-o, sunați imediat la Serviciul Suport Clientelă a Băncii și blocați cardul sau blocați cardul prin intermediul canalelor de deservire la distanță VB24 Mobile sau VB24 Web.

Poliția Națională s-a alăturat Campaniei cu titlul OnlineCrimelsRealCrime care are drept scop prevenirea celor mai întâlnite tipuri de fraude în mediul online. Campania se derulează anual, în luna octombrie, în cadrul European Cyber Security Month – Luna Europeană a Securității Cibernetice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: