image
Sursa foto: jurnal.md

Basarabeancă din Seattle, despre pandemie și copturile ca la mama acasă

Anastasia Ambrosi locuiește de nouă ani în orașul Seattle WA din Statele Unite ale Americii. Este mămică a două fetițe și are o pasiune pentru copturi. Mai exact pentru aluat. Moldovenii și românii din diasporă îi solicită colaci, plăcinte, pască, cozonac, prăjituri, clătite și torturi, toate gătite ca la mama acasă.

De când s-a anunțat pandemia de coronavirus, basarabeanca noastră și fetițele ei stau acasă, iar în această perioadă petrece și mai mult timp la bucătărie, încercând noi rețete pentru că își dorește să-și extindă pasiunea pentru copturi.

Ne mărturisește că în regiunea unde locuiește s-au înregistrat deja cazuri de decese din cauza coronavirusului, iar atunci când trebuie să meargă la cumpărături, ea și soțul ei aleg magazinele mai mici deoarece cele mari sunt arhipline, americanii nerespectând izolarea și carantina.

Anastasia Ambrosi s-a născut în sat. Țânțăreni, r. Telenești. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, facultatea biologie și pedologie, iar studiile de masterat le-a făcut în geografie și turism.

De asemenea a făcut și studii de curs în terapie prin masaj, iar după studiile universitare ca să se poată întreține a avut trei joburi.

A lucrat ca specialist științific la Academia de Științe a Moldovei, după serviciu avea ore de masaj terapeutic la o școala profesională, iar seara avea cliente la terapia prin masaj.

Anastasia AmbrosiAnastasia Ambrosi

După studiile universitare, părinții au chemat-o în sat, însă aceasta a refuzat deoarece nu a vrut să lucreze profesoară la școală. Știa care sunt salariile din sat și mai știa că la Chișinău are mai multe posibilități de a se dezvolta profesional. Plus că niciodată nu a vrut să stea pe spinarea părinților și a tins să se descurce mereu pe cont propriu.

„Aceasta este istoria mea până a veni în America”, își începe povestea basarabeanca din Seattle.

Despre viața din SUA

A emigrat acum nouă ani, primul care a plecat a fost soțul ei, iar peste un an l-a urmat și ea.

America a primit-o foarte bine, chiar dacă nu știa foarte bine limba engleză, însă cum are o pasiune pentru limbile străine, se poate mândri cu faptul că la momentul de față cunoaște cinci limbi.

„Primul meu serviciu a fost la un hotel, iar cum soțul are mereu idei inovative, ne-am mutat în Hawaii unde am locuit un an. Aici am lucrat la un salon de masaj și la un magazin de haine și bijuterii. După care ne-am mutat iarăși, doar că de această dată în Vancouver WA. După un an, soțului i s-a propus un job foarte bun și mai bine plătit în Hawaii unde de această dată am locuit patru ani. Nunta am făcut-o pe plajă, cu un număr restrâns de prieteni, iar după căsătorie a venit pe lume prima noastră fetiță, Felicia. Când a împlinit un an am decis să ne mutăm în Seattle unde suntem și astăzi”, ne povestește basarabeanca.

Anastasia AmbrosiAnastasia Ambrosi

Despre pasiunea pentru aluat

Pasiunea pentru gătit o are de la opt ani atunci când pentru prima dată a făcut de una singură plăcinte. A vrut să le facă o surpriză membrilor familiei și i-a reușit, chiar dacă a fost nevoită să le facă la lumina lumânării deoarece în acea perioadă aveau loc deconectări de la energia electrică.

Anastasia AmbrosiAnastasia Ambrosi

„Atunci când mama cocea pâine, mă trezea pe mine și sora mea la ora cinci dimineața ca să frământăm aluatul în covată. O ajutam și la făcut plăcinte pentru că îmi plăcea. Pot spune că am o relație specială cu aluatul încă de pe vremea copilăriei.

Cât despre colaci, pasiunea a început din necesitate, atunci când a trebuit să o botezăm pe fetița cea mare. De sărbători mereu coceam pască, cozonac, diferiți biscuiți, însă colaci mari, de nani, niciodată”, mai spune Anastasia.

Anastasia AmbrosiAnastasia Ambrosi

Despre „Copturi ca la mama acasă”

În urmă cu doi ani, înainte de Paște, o prietenă a insistat ca să-și creeze o pagină pe Facebook pe care a numit-o „Copturi ca la mama acasă”.

Comenzile pentru pască și cozonac au venit din prima, iar cinci zile nu a dormit de loc, având un program extrem de încărcat.

Anastasia AmbrosiAnastasia Ambrosi

Ulterior au început să apară și comenzile de colaci pentru nunți, cumătrii, sfințiri de case, dar și pentru înmormântări.

Anastasia mai gătește plăcinte, prăjituri, clătite, dar și torturi, cele din urmă doar pentru prieteni pentru că-i este greu cu cele două fetițe.

Anastasia AmbrosiAnastasia Ambrosi

Cele mai multe solicitări vin din partea moldovenilor și a românilor, însă planifică să se extindă și în rândul americanilor.

„Seattle a devenit un epicentru de epidemie”

Din cauza coronavirusului posibil ca de Paște să nu mai aibă așa de multe comenzi, însă de regulă, de sărbători, numărul acestora este de 20 pe săptămână. Nu poate să ne spună care este cel mai întrebat produs deoarece toate sunt solicitate.

„Acum, din cauza pandemiei, noi stăm acasă. Magazinele mari sunt arhipline și nu prea înțeleg ce fel de carantină e aceasta. Ca să nu ne expunem, mergem să facem cumpărăturile la magazinele mici. Ne facem griji pentru că în regiunea noastră sunt deja decese, iar Seattle a devenit un epicentru de epidemie. Cât stau acasă, fac experimente în bucătărie pentru că vreau să aduc copturi noi pe pagina mea de facebook”, mai povestește moldoveanca noastră.

Anastasia AmbrosiAnastasia Ambrosi

Vrea să-și deschidă o cafenea

Își dorește ca pe viitor să-și deschidă o cafenea în care să se regăsească produsele de patiserie gătite de ea și în care să le ofere clienților posibilitatea de a-și cumpăra acasă pâine ori prăjituri.

Am întrebat-o care este rețeta cozonacului său, iar aceasta ne-a răspuns că este o combinație de rețete pentru că voia ca acesta să fie și pufos, și gustos.

„Am secrete și de la mama, dar și de la mama soacră. Rețeta de cozonac nu am spus-o încă la nimeni”, precizează ea.

În casa ei mereu miroase a copt, iar pe masă întotdeauna găsești colăcei și pâine de casă.

Anastasia și soțul ei nu sunt siguri dacă vor mai reveni în Moldova, dar pentru viitorul celor două fetițe cred că vor rămâne în America.

„Nu am o problemă cu Moldova pentru că îmi iubesc țara, rudele, familia, dar e mai bine aici. Nu mi-aș dori ca copiii mei să lucreze așa cum am făcut-o eu. Nu vreau să aibă mai multe servicii pentru a putea supraviețui”, conchide basarabeanca din Seattle.

Noutăţile partenerilor

comentarii: