Premierul Ucrainei, Vladimir Groisman, consideră că uciderea lui Babcenko a fost organizată de Rusia. Potrivit șefului cabinetului de la Kiev, Moscova nu l-a iertat pe jurnalist pentru opiniile sale.

Potrivit Reuters, soția lui Babcenko a anunţat serviciul de ambulanțe că şi-a găsit soţul acasă într-o baltă de sânge. Poliţia suspectează o crimă motivată de activitatea profesională a celui ucis.

Babcenko, corespondent de război binecunoscut în Rusia, se refugiase în Ucraina de teamă că ar putea fi asasinat. Reuters reaminteşte că jurnalistul în vârstă de 41 de ani a luptat în războiul din Cecenia, care în comparație cu majoritatea foștilor săi camarazi a criticat bombardamentele ruse asupra oraşului sirian Alep şi considera că Rusia se face vinovată de agresiune împotriva Ucrainei.

Presupunerea că în spatele omorului ar putea fi Kremlinul și-a exprimat-o și ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, care a declarat la Consiliul de Securitate al ONU din New York.

„Este prea devreme pentru a spune cine a fost în spatele crimei, dar cunoașterea cazurilor similare ne face să credem că Rusia folosește și alte tactici pentru a destabiliza Ucraina, în special, desfășoară acte de terorism, subversiune și asasinatele politice“, a spus Klimkin.

Ministrul ucrainean a reamintit că Babcenko a fost obligat să fugă din Rusia din cauza amenințărilor.

„El a continuat să lupte pentru o Rusie democratică, pentru Ucraina și, desigur, Moscova l-a privit întotdeauna ca pe un dușman”, a spus ministrul de externe.

Acum doi ani, tot la Kiev, a fost ucis de explozia unui autoturism un jurnalist din Belarus, Pavel Şeremet, de asemenea cunoscut pentru criticile la adresa propriei ţări, menţionează Reuters.

Marţi, ministerul rus de externe a declarat că ziariştii sunt ucişi în Ucraina fără ca vinovaţii să fie pedepsiţi.