image
Sursa foto: privesc.eu

Andrei Năstase, la conferința Fundației Konrad Adenauer și a Fundația Friedrich Naumann: „Democrația în RM a fost ucisă”

În Republica Moldova a fost ucisă democrația, dar și speranța multor moldoveni care decid în număr tot mai mare să emigreze din țară. Este declarația făcută de liderul Platformei Demnitate și Adevăr a fost unul dintre participanții la conferința organizată astăzi la Chișinău de Fundația Konrad Adenauer, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate și IDIS „Viitorul” cu tema „Consolidarea încrederii în procesele democratice: provocări juridice și politice în Republica Moldova”.

„Să știți că astăzi în RM totul se face prin procurori și prin justiție. Chiar și anularea alegerilor se face prin justiție. Noi am știut că alegerile vor fi anulate înainte ca acest lucru să se producă. Numele celor trei judecători vulnerabili care au fost desemnați ca și un comando de execuție să anuleze alegerile, au fost cunoscute înainte ca dosarul să ajungă la ei pe masă, un lucru inadmisibil într-o justiție care se vrea una europeană.

Aceste alegeri au demonstrat ceea ce mulți dintre noi cunoaștem. Este bine că deja întreaga lume înțelege că avem de a face cu un individ care a capturat toate instituțiile și poate cel mai grav lucru care s-a întâmplat este că a fost capturată presa, iar în RM nu mai putem vorbi despre libertatea de exprimare și libertatea de informare. Cazul meu, care am fost privat de mandat, și al celor peste 240 de mii de oameni care au fost privați de votul lor liber exprimat demonstrează că în Republica Moldova nu mai funcționează democrația. N-aș vrea să folosesc cuvinte tari, dar, din punctul meu de vedere, democrația în RM pur și simplu a fost ucisă. Mă tem că a fost ucisă și speranța multora dintre noi, a multor moldoveni care au ales vara aceasta să plece peste hotare, suplimentând exodul și așa mare până acum. Sper însă că vom reuși în această vară să ne consolidăm cât se poate de mult, să fim cât se poate de uniți și consolidați, astfel încât să punem presiune pe guvernare în mod democratic”, a declarat liderul Platformei DA.

Noutăţile partenerilor

comentarii: