image
Sursa foto: foto simbol

A scăpat de calvarul Siberiei, nu și din jungla actualului sistem; Bătrâna omorâtă pentru o tabletă e o fostă deportată

Crima de la Sadovoe, municipiul Bălți, în care a fost omorâtă cu bestialitate ziua în amiaza mare o bătrână în vârstă de 84 de ani, a cutremurat întreaga comunitate. În urma crimei, ucigașul s-a ales cu o tabletă și puținele economii pe care le avea bătrâna strânse pentru zile negre.

Cei care au cunoscut-o pe Maria Pirogan ne spun că era o femeie cultă și îngrijită. A cunoscut foametea și frigul Siberiei.

„Provenea dintr-o familie înstărită. Îmi povestea deseori despre nedreptatea pe care a suferit-o părinții ei și greutățile pe care le-a îndurat în Siberia. Întoarsă de acolo, nu a mai avut copii, dar avea nepoți din partea surorii sale. Aceștia sunt stabiliți în Federația Rusă. Cu ei ținea legătura pe internet”, ne-a informat asistentul social al femeii, Iulia Coroban.

Femeia beneficia deja de mai mulți ani de îngrijire la domiciliu. „Era o bătrână cu o ținută plină de demnitate. A lucrat bucătar și chiar la câmp în sovhoz. Mergea la biserică, dar în ultimul timp se deplasa mai greu, avea dureri de picioare. Mereu povestea cât de greu a dus-o. Era copil când a fost ridicată familia ei”, ne spune Iulia Coroban.

Ultima oară a vorbit cu bătrâna sâmbătă dimineața, în ziua crimei.

„Ne-am întâlnit și ne-am dat bună dimineața. Era în ogradă. La scurt timp după aceea am aflat că a fost omorâtă. Ucigașul i-a trecut pragul ziua în amiaza mare, pe la ora 14:10. M-a cutremurat. În situația ei nu s-ar fi putut apăra. Putea să fure, dar de ce a trebuit să omoare o bătrână neputincioasă?”, s-a întrebat revoltată femeia.

Potrivit autorităților locale, a fost reținută o singură persoană, un bărbat care a fost eliberat recent din închisoare, despre care se spune că ar fi și consumator de droguri. Individul a venit în ospeție la mătușa sa, care e vecină cu Maria Pirogan

„El nu este de la noi din sat. Este nepotul vecinei. A luat tableta și banii care i-a găsit în casă”, ne-a spus doamna Valentina, o prietenă de-a bătrânei venită să ajute la funeralii.

Între timp au venit și rudele femeii din Federația Rusă.

Primarul localității ne-a informat că au un singur polițist de sector, responsabil de mai multe sate. „Polițistul vine doar pentru o oră aici la primărie, dar până acum nu am mai avut crime atât de grave în sat. Bărbatul care a fost reținut e un fost deținut și a venit acum două săptămâni la noi. Ultima oară o crimă la fel de gravă s-a produs cu 20 de ani în urmă, când un ucigaș a ucis o angajată a primăriei pentru că nu i-a plăcut tricolorul arborat pe sediul instituției. De atunci nu s-a mai auzit așa ceva”, a mai spus primarul.

Acesta nu ne-a putut oferi detalii dacă fostul deținut lucra și dacă mai era la evidența poliției ori nu.

Solicitată de Jurnal.md, ofițerul de presă de la Inspectoratul de Poliție, Bălți, Jana Molceanova, ne-a informat că a fost reținută o singură persoană, un bărbat în vârstă de 34 de ani.

Ucigașul a omorât bătrâna înfigându-i cuțitul în spate. Acesta a luat cu el tableta, unica legătură a femeii cu rudele. Suspectul a fost reținut la scurt timp după producerea crimei.

Nici ofițerul de presă nu ne-a putut spune cu exactitate dacă bărbatul e un fost deținut și dacă da, pentru ce infracțiuni a fost condamnat. Nu am primit deocamdată răspuns nici la întrebarea dacă acesta era la evidența autorităților în calitate de consumator de droguri ori ca persoană eliberată recent din detenție și cine-l monitoriza. Ofițerul de presă ne-a spus că va reveni cu detalii referitoare la acest caz.

Anterior presa a scris cu trimitere la surse din cadrul poliției că suspectul e consumator de droguri și că avea antecedente penale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: