image
Sursa foto: jurnal.md

Șeful Moldovagaz anticipează o scădere a prețului de achiziție al gazelor în februarie

Potrivit calculelor preliminare, prețul de achiziție al gazelor naturale pentru Moldovagaz, în luna februarie, va constitui 563 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi, a anunțat președintele Consiliului de Administrație al întreprinderii, Vadim Ceban.

„Reducerea costurilor va permite companiei să compenseze o parte din abaterile financiare negative, care în prezent se ridică la peste 2 miliarde de lei”, a precizat Vadim Ceban, citat de IPN. În ianuarie, prețul de achiziție al gazelor naturale a fost de 646 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Pe 28 ianuarie,ANRE a majorat tariful la gaze pentru consumatorii casnici de la 11,80 lei la 15,18 lei (cu TVA). Noul tarif este aplicat retroactiv, de la 1 ianuarie 2022. Ieri, șefa cabinetului de miniștri, Natalia Gavrilița, a anunțat că va propune compensarea cheltuielilor pentru consumul primilor 500 de metri cubi de gaze de către toți agenții economici racordați la rețelele de gaz ale companiei Moldovagaz, de asemenea, retroactiv – de la 1 ianuarie. Mai devreme, premierul a anunțat că pentru primii 100 de metri cubi de gaze consumatorii casnici vor plăti același tarif ca și pentru decembrie, diferența față de tariful aprobat de ANRE urmând să fie compensat din bugetul statului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: