image
Sursa foto: jurnal.md

Slusari: Andrian Candu a jucat un rol marcant în jaful din sistemul bancar, din 2011 și până în 2014

Felul în care decurge ancheta în comisia parlamentară privind jaful din sistemul bancar, cum a fost privatizată Air Moldova în urma unei scheme dubioase și care este situația actuală din jurul Aeroportului Internațional Chișinău, sunt principalele subiecte abordate în cadrul emisiunii Secretele Puterii, difuzată miercuri la Jurnal TV.

Comentând lipsirea de imunitatea iar apoi reținerile Marinei Tauber și Reghinei Apostolova, vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari a declarat că acțiunile Procuraturii Generale în cazurile celor două deputate sunt unele întârziate, dar că „oricum se atestă un progres” față de felul în care acționa insituția chiar cu 2 luni în urmă. Deputatul se așteaptă la acțiuni mai ferme după reforma Procuraturii și alegerea unui nou exponent în fruntea instituției.

Președintele comisiei parlamentare de anchetă privind jaful din sistemul bancar a comentat rolul lui Andrian Candu în devalizarea băncilor, încă începând din 2011, când a reprezentat compania OTIV Prime, care aparținea lui Vladimir Plahotniuc, într-o tranzacție de vindere a acțiunilor BEM preluate prin atac raider de la la Victor și Viorel Țopa către Veaceslav Platon.

„Candu este implicat în acest proces de cel puțin două ori. În 2011, în calitate de deputat, semnează tranzacția ascunsă, din numele lui Plahotniuc, când cu 80 de milioane de dolari au fost tranzacționate câteva active, printre care acțiunile la BEM, Victoriabank și Asito (...). A doua oară, și mai important, când Candu a fost parașutat în calitate de ministru al Economiei, pentru a finaliza această acțiune de devalizare a celor trei bănci. Dânsul a executat ideea lui Plahotniuc expusă la reședința lui Timofti într-un format restrâns, iar Candu împreună cu Drăguțan au pregătit terenul, promovând ideea de a acorda garanțiile de stat, fără a avea grijă ca administrarea specială să fie introdusă imediat după ce decizia a fost luată. Cel mai mare dezmăț s-a produs în aceste 3 săptămâni, după ce decizia de acordare a garanțiilor a fost luată și până la introdecerea administrației speciale”, a declarat Alexandru Slusari.

Igor Munteanu a vorbit despre felul în care a fost privatizată compania Air Moldova, specificând că Civil Aviation Group, în gestiunea căreia a ajuns compania aeriană, nu și-a respectat angajamentele, de a achita datoriile Air Moldova. Ba din contra, aceste datorii ar fi crescut și mai mult de atunci.

În opinia sa, factorii de decizie au creat toate condițiile pentru a Air Moldova să fie privatizată anume de această entitate, prejudiciind astfel interesele statului. El susține și că procedura de achitare a celor 50 de milioane de lei către stat pentru Air Moldova trezește foarte multe dubii.

„Domnul Ianovici, unul din ce doi investitori privați, a achitat în cash banii pentru privatizare. Banii s-au plătit după ora de funcționare a unei bănci comerciale. În aceeași seară s-a convertit valuta în lei, procedură contrară regulilor Băncii Naționale. Acești gentlemeni ai norocului erau evident într-o cârdășie cu instituțiile statului”, a dezvăluit Munteanu.

Iar Alexandru Slusari a spus că „o parte din banii” pentru privatizare, „10 milioane de lei, au fost sustrase” dintr-o companie de asigurări care-i aparținea lui Ilan Shor.

„Înapoi au fost întoarse doar 6 milioane. Iar unul din motivele pentru care această companie se află într-o situație precară, sub administrare specială, e anume această tranzație dubioasă. Shor avea nevoie de bani pentru a plăti această sumă mizeră pentru Air Moldova”, a menționat Slusari.

Cei doi deputați, membri ai fracțiunii parlamentare a Platformei Demnitate și Adevăr, au comentat și gestul fostului lor coleg de fracțiune, Octavian Țîcu, de deveni deputat independent în Parlament și de a candida la funcția de primar al Capitalei.

În opinia lui Alexandru Slusari, președintele fracțiunii parlamentare a Platformei DA, gestul lui Țîcu poate fi calificat ca o „trădare”, mai ales în condițiile în care acesta „știa” că Andrei Năstase urma și el să-și anunțe candidatura. El a mai spus că „nici nu se pune problema” ca Blocul ACUM să-l susțină pe Țîcu în alegeri și că va miza pe Andrei Năstase.

Iar Igor Munteanu susține că „în cazul lui Octavian Țîcu a prevalat egoismul”, iar pasul său „dăunează cauzei Blocului ACUM”, de a destructura fostul regim și a construi un nou stat pe fundamente sănătoase.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: