image
Sursa foto: news.nationalgeographic.com

A fost descoperit cel mai mare loc de sacrificiu colectiv pentru copii

Arheologii au găsit în Peru „probe privind cel mai mare loc de sacrificiu colectiv pentru copii din cele două Americi şi probabil din istoria lumii”, descoperind osemintele a peste 140 de copii, a anunţat joi revista National Geographic, preluată de AFP.

Descoperirea a fost făcută în apropiere de o faleză la oceanul Pacific, în regiunea La Libertad (nord), unde a trăit civilizaţia precolumbiană Chimu, potrivit Agerpres.

Căutările au început în 2011 şi au dus iniţial la descoperirea rămăşiţelor a 42 de copii şi 76 de lama, într-un templu vechi de 3.500 de ani.

"Când căutările s-au încheiat în 2016, am descoperit în acest sit rămăşiţele a încă peste 140 de copii şi 200 de tinere lama", potrivit cercetării din revistă, precizând că analizele au permis datarea acestor rămăşiţe umane între anii 1400 şi 1450.

"Chiar dacă sacrificii umane au fost semnalate la azteci, la maiaşi sau la incaşi în cronici spaniole din era colonială şi documentate de cercetările ştiinţifice moderne, descoperirea unui loc de sacrificiu pentru copii la scară mare în civilizaţia precolumbiană Chimu, care este puţin cunoscută, este una fără precedent nu numai în America, ci în lumea întreagă", potrivit National Geographic.

Cercetările au fost efectuate de o echipă internaţională condusă de peruanul Gabriel Prieto, de la Universitatea naţională din Trujillo, şi John Verano, de la Universitatea din Tulane din SUA.

"Personal, nu mă aşteptam la asta (...) şi cred nimeni altcineva nu ar fi putut să-şi imagineze", a declarat Verano, citat de National Geographic.

Copiii sacrificaţi aveau între 5 şi 14 ani, în timp ce, în cadrul acestui ritual, erau ucise lama de mai puţin de 18 luni.

"Rămăşiţele scheletice ale copiilor şi ale animalelor prezintă semne de tăieturi pe stern, precum şi coaste dislocate, ceea ce sugerează că pieptul victimelor a fost deschis, poate pentru a facilita extracţia inimii", semnalează cercetarea din National Geographic.

Copiii au fost îngropaţi ca şi cum s-ar fi uitat spre mare, iar animalele lama cu faţa spre est, unde se află Anzii.

"Este vorba despre un sacrificiu ritualic, realizat într-un mod foarte sistematic", subliniază Verano.

Civilizaţia Chimu trăia de-a lungul coastei peruane, până la teritoriul de astăzi al Ecuadorului, însă a dispărut în 1475, după ce a fost învinsă de imperiul incaş.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: