„Ne exprimăm îngrijorarea și regretul cu privire la decizia luată ieri de Judecătoria Chișinău privind anularea alegerilor locale, care au avut loc în capitala Republicii Moldova. Alegerile reprezintă piatra de temelie a oricărui regim democratic. Rezultatele votului din 3 iunie trebuie respectate pe deplin, deoarece reflectă voința politică a cetățenilor din Chișinău”, se spune în declarația semnată de Sandra Kalniete, vicepreședintă a grupului PPE și membră a Comisiei pentru Afaceri Externe, și Cristian Preda, vicepreședinte al subcomisiei pentru Drepturile Omului și membru al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European.

Totodată, europarlamentarii atrag atenția că este important ca puterea judecătorească să fie imparțială și independentă de orice formă de influență politică.

„Moldova ar putea să-și aprofundeze relațiile cu Uniunea Europeană și să-și urmeze drumul european, doar dacă respectă principiile democratice, inclusiv separarea strictă a puterilor și independența sistemului judiciar”, se mai spune în declarație.