image
Sursa foto: jurnal.md

„PD urmează să dispară, asistăm la cântecul de lebădă al partidului”

Partidul Democrat urmează să dispară de pe scena politică din Republica Moldova în timpul apropiat, susține deputatul Octavian Țîcu, în timp ce președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, respinge această ipoteză. În opinia lui Diacov, PD va exista deoarece este „un garant al parcursului european al Republicii Moldova”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV.

În opinia lui Octavian Țâcu prezent asistăm la „cântecul de lebădă al Partidului Democrat”.

„După ruptura lui Candu și frământările din interior, există doar o perioadă de respiro dacă intrați în alianță cu PSRM, poate o să aveți un an sau doi. Dar Partidul Democrat, domnule Diacov, cred eu că va dispărea de pe scena politică în curând. Pentru că a dispărut principala motivație a existenței acestui partid, constrângerea pe care a avut-o Plahotniuc asupra partidului”, a declarat Octavian Țâcu.

În replică, Dumitru Diacov a spus că PD a mai trecut prin perioade dificile și că „au încercat și alții să distrugă partidul”, dar că acest lucru nu a reușit.

Mai mult, președintele de onoare al PD susține că partidul pe care îl reprezintă este „un garant al parcursului european al Republicii Moldova”, chiar și în cazul în care va intra într-o coaliție de guvernare cu PSRM.

În cadrul emisiunii s-a discutat și despre „reformarea” Partidului Democrat. Întrebat dacă această reformare s-a încheiat odată cu alegerea noilor vicepreședinți și plecarea grupului Candu, Diacov a spus că „procesul continuă”.

El a refuzat să spună cum a ajuns controversatul Vladimir Andronachi în funcția de vicepreședinte al PD, menționând doar că „votul a fost secret” și ne-am „trezit cu acești vicepreședinți”. Diacov nu a negat că Andronachi este un „liant” între PD și Igor Dodon, iar în privința suspiciunilor de corupție care planează asupra noului vicepreședinte PD „ar trebui să se expună instituțiile statului”.

În ce privește o coaliție între PD și ACUM, Dumitru Diacov a declarat că partidul din care face parte este deschis în continuare în fața acestei perspective, dar că nu există „maturitate și seriozitate” de la cei din Blocul ACUM.

Octavian Țâcu a declarat că dacă Maia Sandu ar fi dat dovadă de această deschidere față de PD, atunci Guvernul său nu ar fi fost demis în noiembrie.

„În ce îi dau dreptate lui Dumitru Diacov e că s-au făcut presiuni mari asupra Maiei Sandu să meargă la negocieri cu PD. S-au făcut și de la Bruxelles și de la București. S-a rugat să se meargă la negocieri fie seara sau chiar dimineața, dacă mergea, eu cred că Guvernul Maia Sandu ar fi rămas. Cu acele garanții care ar fi fost date PD-ului. Guvernul ar fi putut merge în continuare cu concursul, ar fi putut fi ales un procuror general care ar fi fost convenabil tuturor părților implicare”, a spus deputatul.

Pe de altă parte, Dumitru Diacov a dezvăluit că Andrian Candu a avut un rol important în demiterea Guvernului Sandu, el participând la „discuții separate” în acest sens cu președintele Igor Dodon.

„Candu a făcut moțiunea de cenzură. Eu știu că domnul Candu a avut întâlniri cu domnul Dodon, separate. Au avut loc și domnul Candu nu a făcut secret din chestia asta”, a mai spus Dumitru Diacov.

Tot în privința lui Andrian Candu, Diacov a spus că acesta i s-ar fi destăinuit în vara anului trecut că se gândea să părăsească politica.

„L-am întrebat care este viziunea lui privind implicarea lui în partid. Mi-a spus că el susține candidatura domnului Filip. Că nu vrea să se implice, că poate în toamnă în general se retrage, pentru că familia e în Praga și trebuie să știe ce face”, a declarat președintele de onoare al PD.

Citeşte mai mult despre

PD

Noutăţile partenerilor

comentarii: