image
Sursa foto: jurnal.md

Ședința comună a Guvernelor de la Chișinău și București: „România ajută Moldova indiferent cine e la guvernare”

Proiectele care vor fi aprobate la ședința comună a Guvernului Republicii Moldova și cel al României, desfășurată astăzi la Chișinău în premieră, demonstrează cât sunt de apropiate Moldova și România. Declarațiile au fost făcute în cadrul Cabinetului din Umbră de la Jurnal TV.

„Vor fi semnate mai multe acorduri importante. Trei dintre ele pe care le-aș menționa este cel cu privire la construirea unui pod peste Prut care va reduce cu o oră și jumătate călătoria dintre Iași și Chișinău. Asta va impulsiona economia și va face conexiunea cu Autostrada Unirii. Este un proiect strategic, de lungă durată. Al doilea proiect se referă la reducerea de 10 ori a tarifelor la apelurile în roaming. Și nu în ultimul rând acordul privind grantul de 100 de milioane de euro care va fi acordat de România pentru infrastructură, dezvoltare locală, etc. Avem o abordare a României care ajută Moldova indiferent de cine e la guvernare și altă abordare cu totul diferită din Est, din partea Gazpromului”, a declarat deputatul PAS Radu Marian.

„Este important să spunem că România ne-a ajutat în permanență. Un mare mulțumesc din partea cetățenilor RM. Trebuie să venim cu lecțiile învățate, nu să acceptăm niște bani, iar lucrurile să rămână așa. Trebuie să fim foarte atenți și la ecartamentul de cale ferată și cu linia de înaltă tensiune sau gazoductul Iași-Chișinău”, a comentat fostul deputat Vasile Năstase, membru al Platformei DA.

„Premierul Ciucă a venit cu o abordare foarte pragmatică, cu un fel de moderare în așteptări, inclusiv în domeniul colaborării energetice. Da se depun eforturi, dar să nu ne așteptăm că se rezolvă lucrurile peste noapte”, a spus expertul WatchDog Valeriu Pașa.

În ultimii zece ani, au avut loc patru ședințe comune de guvern între Republica Moldova și România. La 3 martie 2012, a avut loc la Iași prima ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova. Ulterior au mai avut loc ședințe comune la Neptun (2015), Piatra Neamț (2017) și Bucureşti (2018).

Noutăţile partenerilor

comentarii: