image
Sursa foto: Jurnal.md

EXPERȚI: Se amplifică tendințele ce ar putea pune în pericol creșterea economică în următoarele luni

Se amplifică tendințele ce ar putea pune în pericol creșterea economică în următoarele luni. Factorii negativi sunt determinați de vechile metehne ale economiei naționale: competitivitatea scăzută, productivitatea joasă a muncii, condițiile climaterice din acest an, precum și implicațiile alegerilor din toamnă asupra mediului de afaceri.

Concluziile au fost prezentate, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

Experţii prezenţi la conferinţă au lansat un nou raport în care analizează trimestrial tendinţele din economia Republicii Moldova.

Potrivit lor, unul dintre cele mai mari riscuri pentru evoluţiile economice din următoarele luni sunt legate de factorii electorali şi se va manifesta prin reticența companiilor private de a investi, cu repercusiuni și asupra creditării bancare.

În plus, o serie de inițiative cu tentă electorală, care deja au fost lansate, riscă să afecteze stabilitatea finanțelor publice.

Deficitul bugetar apărut în urma cheltuielilor iraţionale ar urma să fie compensat după alegeri prin mărirea taxelor şi impozitelor. Mai sunt şi alţi factori de risc. Deşi la prima vedere pare o tendinţă pozitivă, aprecierea leului limitează perspectivele de creștere ale economiei moldoveneşti.

Consilierul premierului Pavel Filip, Stela Nistor, n-a fost de găsit pentru a ne oferi o reacţie din partea Guvernului la declaraţiile experţilor economici privind proiectele naţionale cu iz electoral.

Centrul „Expert Grup” a analizat și cea mai recentă decizie a ANRE privind majorarea prețurilor plafon pentru benzină și motorină, afirmând că deși autoritatea de reglementare pare să aplice în mod justificat metodologia de formare a prețurilor, miezul problemei ține de marja comercială mult prea generoasă, de 3,25 lei pe litru, inclusă în respectiva metodologie, votată în decembrie 2015 de Parlament.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: