image
Sursa foto: jurnal.md

PAS cere abrogarea legii cetățeniei „prin investiții”: Deschide drumul spălării de bani și pune în pericol relațiile cu UE

Legea cetățeniei „prin investiții”, adoptată la finele anului trecut, generează riscuri majore pentru securitatea statului și siguranța cetățenilor, susțin membrii Partidului Acțiune și Solidaritate, care au cerut abrogarea acesteia.

Deși PAS a solicitat încă anul trecut suspendarea implementării acestei legi pentru consultări suplimentare și obținerea acordului partenerilor de dezvoltare, în special a UE și FMI, guvernarea a ignorat aceste revendicări.

Recent, la 31 mai curent, Parlamentul a adoptat în lectură finală modificări la legea cetățeniei ”prin investiții”. Conform acestora, numele și prenumele persoanelor care vor deveni cetățeni ai Republicii Moldova va fi secretizat (numele și prenumele persoanelor respective nu va mai fi publicat în Monitorul Oficial odată cu decretul de acordare a cetățeniei).

De asemenea, potrivit noilor amendamente, este exclusă limitarea la 5 mii a cetățeniilor astfel acordate (limita de 5 mii va fi aplicată doar pentru solicitanții principali, nu și pentru membrii familiilor lor).

„Drept urmare, există riscul ca cetățenia Republicii Moldova să fie acordată persoanelor cu trecut dubios implicate în afaceri murdare din Federația Rusă, din țările asiatice, africane sau America latină, celor implicați în ”Spălătoria rusească” sau care se află pe lista sancțiunilor SUA sau UE, și utilizată pentru legalizarea banilor din ”Furtul Miliardului”. Secretizarea numelui și prenumelui exclude posibilitatea vreunui control civic asupra biografiei noilor titulari ai cetățeniilor Republicii Moldova, fapt care generează suspiciuni rezonabile cu privire la existența trecutului criminal al ”noilor” cetățeni ai statului”, se arată într-un comunicat al PAS.

„Excluderea limitei numărului de cetățenii poate conduce la aceea că ne vom putea pomeni cu zeci de mii de străini în Republica Moldova, fapt care, conform mai multor experți în domeniu, ar fi în măsură să pună sub semnul întrebării existența în continuare a regimului liberalizat de vize cu UE”, se mai arată în comunicat.

În final, PAS a solicitat, în mod repetat, stoparea punerii în aplicare a acestei legi, dat fiind faptul că este contrară obligațiilor asumate de Republica Moldova prin Acordul de Asociere, Acordul de Liber Schimb și Acordul vizând regimul liberalizat de vize. Totodată, PAS va informa partenerii externi – UE și FMI – despre riscurile iminente ale punerii în aplicare a acestei legi, solicitând suportul necesar pentru stoparea implementării acestui act legislativ contrar intereselor statului și a cetățenilor săi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: