image
Sursa foto: eu-ocs.com

Moneyval din CoE cere RM să crească eficacitatea regimului de confiscare și recuperare a bunurilor infracționale

Moneyval - Comitetul de experţi pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor şi finanţarea terorismului, o subdiviziune a Consiliului Europei, solicită Republicii Moldova să folosească pe deplin și în mod constant cadrul legislativ pentru a combate spălarea banilor și pentru a spori eficacitatea confiscării extinsă și recuperarea bunurilor infracționale.

Într-un raport publicat astăzi, Moneyval face o evaluare cuprinzătoare a eficienței sistemului de combatere a spălării banilor din Republica Moldova și combaterea finanțării sistemului terorismului și a respectării acestuia cu Recomandările Grupului de Acțiune Financiară.

„Moldova se confruntă cu diverse amenințări de spălare de bani care provin în principal din corupție, evaziune fiscală și contrabandă, trafic de droguri și de persoane”, se spune în raport.

Potrivit Moneyval, numărul cazurilor de spălare de bani investigate a fluctuat în perioada analizată datorită impactului celor două cazuri la nivel înalt identificate de autoritățile moldovenești - Laundromatul global și Frauda bancară. Au fost inițiate investigații financiare paralele. Cu toate acestea, doar un număr limitat de investigații a condus la urmărirea penală.

„Autoritățile moldovenești au adoptat și implementat mai multe documente strategice, ceea ce demonstrează că lipsirea infractorilor de produsele infracționale este un obiectiv de politică. Autoritățile au putut să valideze diverse forme de confiscări, inclusiv instrumente, încasări străine, valoare echivalentă și încasări localizate în străinătate. Cu toate acestea, cifrele privind numărul și valoarea activelor confiscate rămân scăzute și nu par să corespundă cu amploarea criminalității”, se mai arată în raport.

Raportul reflectă, de asemenea, că Moldova nu a făcut nicio desemnare de sancțiuni financiare în conformitate cu Rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și nu a solicitat altor țări să dea efect acțiunilor inițiate în cadrul mecanismelor de înghețare, întrucât nu au existat cazuri care să îndeplinească criteriile de desemnare.

În cele din urmă, Moneyval recunoaște că Moldova are un cadru juridic și procedural solid pentru schimbul de informații cu partenerii străini. Moldova caută în mod activ cooperarea internațională din partea altor state, ceea ce a dus la condamnări și confiscarea și confiscarea produselor infracțiunii.

Pe baza rezultatelor evaluării sale, Moneyval a decis să aplice procedura de monitorizare îmbunătățită și a invitat Moldova să prezinte un raport în 2021.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: