image
Sursa foto: Profimedia

Noi proteste la Minsk și încă un mort; Svetlana Tihanovskaia, rivala lui Lukașenko, este de negăsit

La Minsk au avut loc noi confruntări între polițiști și protestatari după ce preşedintele în exerciţiu Aleksandr Lukaşenko a obţinut o victorie clară în alegeri care sunt contestate. Internetul a fost tăiat de autorități, iar Svetlana Tihanovskaia, o fostă profesoară de engleză devenită principalul rival al lui Lukaşenko în alegerile prezidenţiale, este de negăsit.

În ciuda violenței polițiștilor, mii de oameni au ieșit în stradă în Belarus și protestează față de rezultatele alegerilor prezidențiale. Manifestanții au ridicat baricade în zone din centrul oraşului Minsk, iar forţele de ordine au intervenit brutal, transmite Digi24.

Un protestatar a murit, iar numeroşi alţii au fost răniţi. Autorităţile au confirmat decesul, dar susţin că bărbatul nu a fost agresat de forţele de ordine. „Unul dintre protestatari a încercat să lanseze un dispozitiv exploziv spre agenţii forţelor de ordine, dar dispozitivul i-a explodat în mână”, a comunicat Poliţia belarusă, potrivit Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Figaro.

Forțele de ordine au tras în manifestanți cu gloanțe de cauciuc și au folosit grenade lacrimogene și tunuri cu apă. Zeci de persoane au fost reținute, potrivit ultimelor informații.

În Minsk, autoritățile au tăiat internetul, pentru ca protestatarii să nu mai poată comunica.

Totodată Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Lukașenco este de negăsit. Nici stafful ei nu știe unde este.

Linas Linkevičius, ministrul de externe din Lituania, a scris pe Twitter că încearcă de câteva ore să dea de Svetlana Tihanovskaia, dar nu reușește. „Încerc să dau de Svetlana de câteva ore și nu reușesc. Nimeni din stafful ei nu știe unde este. Îmi fac griji pentru siguranța ei”, a scris Linas Linkevičius.

Amintim că opoziția din Belarus contestă rezultatul scrutinului care l-a desemnat câștigător pe Lukaşenko cu 80%. În urma protestelor de duminică, peste 3.000 de oameni au fost arestați, informează BBC. Grupurile civice au anunțat că cel puțin o persoană a murit în urma reprimării violente.

Ministerul de interne a negat însă faptul că au existat morți. Conform datelor transmise de oficiali, au fost răniți 50 de civili și 39 de polițiști. Poliția a folosit gaze, gloanțe de cauciuc și tunuri de apă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: