image
Sursa foto: privesc.eu

ALARMANT: 73 de loturi de pește congelat infestat ar fi putut ajunge la piață, în spitale sau școli; Maia Sandu cere DEMISII

În perioada 20 august - 4 octombrie, din 124 de loturi de pește congelat importat în Republica Moldova, 73 de loturi au avut rezultate negative la laborator.

Chiar și așa, peștele cu paraziți a primit certificate de laborator pentru a putea fi comercializat. Este vorba de pește ieftin care este vândut la piață sau instituțiilor publice: spitale, instituții de învățământ sau penitenciare.

Informațiile au fost anunțate, cu puțin timp în urmă, de către premierul Maia Sandu, în cadrul unui briefing.

Neregulile grave au fost descoperite după ce, la indicația șefei Guvernului, Corpul de control al prim-ministrului, în colaborare cu poliția au efectuat o serie de verificări la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Centrul Republican de Diagnostică Veterinară, care este laboratorul specializat de verificare, inclusiv a peștelui.

„Laboratorul nu a informat ANSA despre neregulile depistate. Toate loturile primeau certificatul veterinar și dreptul de importa și comercializa peștele neconform pe piața noastră. S-a produs o încălcare flagrantă a legii. De regulă, este vorba de pește ieftin. Loturile de pește infestat nu ajung pe polițele magazinelor, ci ajung la piață și s-ar putea să ajungă și în instituții publice: cele de învățământ, medicale și penitenciar”, a declarat Maia Sandu.

Premierul a cerut Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor să inițieze imediat o anchetă de serviciu cu suspendarea din funcție a tuturor responsabililor de la agenție și laborator.

Totodată, Maia Sandu a cerut Ministerului Educației, cel Sănătății și al Justiției să emită o circulară instituțiilor subordonate să efectueze o verificare minuțioasă a tuturor loturilor de pește achiziționat în ultima perioadă.

Șefa Guvernului a solicitat poliției și celor de la ANSA să facă verificări la piață și în locurile unde este comercializat peștele de import.

Maia Sandu a mai cerut lista companiilor implicate în această schemă și introducerea lor în lista de interdicție a Agenției de Achiziții Publice, astfel ca aceste companii să nu mai poată niciodată livra produse instituțiilor publice.

Totodată, Maia Sandu a îndemnat cetățenii să fie atenți atunci când achiziționează pește congelat.

Pe acest caz a fost deschis o cauză penală.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: