image
Sursa foto: Jurnal TV

„Nu știu, nu vreau, nu pot”; Reacția oficialilor RM după difuzarea imaginilor cu ostaticii moldoveni din Afganistan (VIDEO)

La două zile de la difuzarea înregistrărilor video în care cei doi ostatici moldoveni din Afganistan cer să fie ajutaţi şi salvaţi, oficialii de la Chişinău nu se grăbesc să ofere informaţii despre soarta acestora. În timp ce unii demnitari tac mâlc sau se arată grăbiţi, alţii au recunoscut că au uitat de conaţionalii aflaţi în mâinile teroriştilor.

Fostul prim-ministru, ministru de Externe şi, mai nou, vicepremier pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, pare derutat atunci când este întrebat despre cei doi piloţi moldoveni luaţi ostatici în Afganistan. Solicitat să comenteze declaraţiile ostaticilor moldoveni şi cerinţa lor de ajutor pe orice cale, Leancă a zis că nu a văzut nimic, că a uitat de acest caz și că oricum nu ține de competența lui, dar că „se va interesa neapărat”.

Grăbit, premierul Pavel Filip a refuzat să răspundă la întrebări înaintea ședinței de astăzi a executivului.

Iar directorul adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Alexandru Balan, ne-a amintit doar că instituţia pe care o reprezintă este una secretă.

„Noi nu putem face comentarii. Serviciul de Informaţii şi Securitate este o instituţie secretă. Serviciul nu face comentarii”, a spus succint Balan.

Nici la solicitările de informaţii pe care Jurnal TV le-a expediat ieri către Guvern, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Ministerul de Interne, Procuratura Generală şi Preşedinţie nu a urmat niciun răspuns.

Amintim că Jurnal TV a difuzat miercuri, la „Ora Expertizei”, înregistrări video în care cei doi ostatici moldoveni capturaţi în Afganistan în noiembrie 2015 cer cu disperare ajutor. Preşedintele formaţiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, care a oferit imaginile, a menționat că viaţa acestora depinde de voinţa puterii de la Chişinău, care ar fi preocupată acum de propriile calcule electorale. Usatîi a mai spus că a apelat la mai mulţi intermediari și consultanţi, ca până la urmă să stabilească locul aflării prizonierilor. Mai mult, el a afirmat că a existat un plan de salvare a ostaticilor, după Revelion, doar că la un moment dat au intervenit autorităţile de la Chişinău. Potrivit lui, oficialii moldoveni le-au propus răpitorilor câte un milion de dolari pentru fiecare dintre cei doi ostatici, dar s-ar fi gândit să amâne aducerea lor acasă până la alegerile parlamentare.

Dinte toate instituţiile statului, ieri dimineață a reacționat doar Procuratura Generală, care a difuzat un comunicat, în care a spus că autorităţile întreprind acţiuni pentru rezolvarea cazului și a solicitat evitarea abordării populiste sau politice a problemei, pentru că acest lucru ar putea produce daune majore operaţiunilor aflate în desfăşurare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: