image
Sursa foto: evolutiontravel.eu

EXPERT: Anticipăm că, în 2021, migrația din Republica Moldova a fost puțin mai mică decât în anii precedenți

Valul migrațional din Republica Moldova a înregistrat o ușoară scădere în 2021, estimează expertul de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

„Conform sondajelor noastre, anticipăm că migrația în 2021 a fost puțin mai mică decât în anii precedenți. Dacă anul trecut, în 2020 am estimat că vor fi 35-40 de mii și au fost 37 de mii, în 2021 noi estimăm 32-36 de mii. Cel mai probabil, circa 34 de mii”, a declarat Ioniță în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

În opinia expertului economic, guvernarea actuală este în fața a două provocări esențiale - lipsa locurilor de muncă și calitatea vieții.

„Dacă în primul val de migrație oamenii au plecat din disperare pentru supraviețuire, al doilea val este caracterizat de oameni care au venituri, au casă, au mașină, dar pleacă pentru bunăstare, pleacă pentru calitatea vieții. Suntem în secolul XXI, dar cu WC afară, fără drumuri, infrastructură, condițiile din spitale, învățământ”, a adăugat Veaceslav Ioniță.

În opinia demografului Valeriu Sainsus, pe termen scurt nu putem să ne așteptăm la schimbări radicale în ceea ce privește migrația.

„În demografie le vedem raportate la zece ani sau un deceniu și jumătate. Cu referire la datele prezentate de domnul Ioniță, aici ar putea interveni și unele inexactități, pentru că migranții sunt de fapt niște persoane destul de sensibile. Unul din zece se întorc, dar putem spune că e vorba de cei cărora nu le-a mers adaptarea. Atât timp cât discrepanțele vor fi mari, raportate la statele vecine, în special la statele din UE, nu putem să ne așteptăm la schimbări radicale”, a menționat Valeriu Sainsus.

La rândul său, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, afirmă că procesul migrațional nu trebuie să îngrijoreze în mare măsură, întrucât este vorba de un fenomen global.

„Trebuie să acceptăm că este o tendință și să implementăm politici care să îmbunătățească nivelul de trai. Astăzi, oamenii sunt mobili, sunt care revin acasă, care vin și fac investiții în RM și noi avem programe de stimulare a investițiilor. Trebuie să acceptăm acest fenomen, să-l înțelegem. Oamenii se întorc și pot implementa lucrurile bune învățate peste hotare. Eu, de exemplu, am revenit din Diasporă. Nu cred că există un motiv de alarmă care se întâmplă cumva în ultimii doi ani. Este o tendință a ultimilor 20 de ani. Trebuie să le dăm încredere oamenilor că este un viitor în această țară”, a spus Marcel Spătari.

Noutăţile partenerilor

comentarii: